ČIK SE USUDITE! Ako ubijete sovu, debelo ćete platiti!
Foto: Giphy

zakonom zaštićene...

ČIK SE USUDITE! Ako ubijete sovu, debelo ćete platiti!

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković pozvao je Jagodince i stanovnike drugih mesta Srbije da čuvaju sove jer su korisne, a sve ih je manje
Objavljeno:

- Sve vrste sova su zakonom zaštićene pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu i ubijanje. Prema odštetnom cenovniku, kazna za svaki ubijeni primerak je 200.000 dinara - stoji u Stankovićevoj pisanoj izjavi za medije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On ističe da na području Jagodine ove zime, kao i prošlih godina, na više lokacija zimuju male sove ušare. Dolaze u ustaljena zimovališta krajem oktobra i ostaju sve do marta.

foto: Giphy

To su "uglavnom agregacije od 10 do 20 jedinki". Ima lokacija i gde se okuplja i više desetina ovih sova. Obično biraju stabla koja su zaklonjena od udara jakih vetrova i snega, najčešće četinare, podseća Stanković.

- Sove zimuju i u drugim mestima u Srbiji, naročito u Vojvodini gde ima najviše agrarnih površina koje im služe kao prehrambena baza u njihovim noćnim pohodima na mišolike glodare kojima se skoro isključivo hrane - ističe Stanković.

Dnevno pojedu od dva do tri miša pa su od velike koristi za poljoprivredu, kaže biolog i poziva poljoprivrednike koji tretiraju svoje agrarne površine otrovom protiv glodara da otrov isključivo stavljaju u mišije rupe, a ne na površinu zemlje, čime će izbeći trovanje sova, ali i drugih ptica.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.