ŽENE SU SE PROPILE OD POČETKA PANDEMIJE: Zato - jedan uput menja SVE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

IZJEDNAČENE SA MUŠKARCIMA

ŽENE SU SE PROPILE OD POČETKA PANDEMIJE: Zato - jedan uput menja SVE!

Visoko obrazovane, sa decom, od 35 do 50 godina, u više od 70 odsto slučajeva zlostavljane – tako izgleda profil žene koja utehu pronalazi u alkoholu

Objavljeno:

Pandemija je povećala broj žena koje piju. Odnos muškaraca i žena koji su pre pandemije pomoć potražili u Specijalnoj bolnici za bolest zavisnosti bio je četiri prema jedan, a sada gotovo izjednačen. Na svakog zavisnika dolaze tri do četiri osobe iz njegovog okruženja koje pate.

"Unazad pet godina sam pila, mislila sam da to mogu sama. Međutim nisam mogla, krila sam se i posle na insistiranje svoje dece krenula sam na lečenje. Muž me varao, maltretirao: psihički, fizički, pa čak i seksualno", kaže jedna od žena koja se upustil u alkoholizam.

Druga žena koja je utehu potražila u piću, navodi da je njen alkoholizam izgledao tako što je po ceo dan pila, a najviše na poslu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Visoko obrazovane, sa decom, od 35 do 50 godina, u više od 70 odsto slučajeva zlostavljane – tako izgleda profil žene koja utehu pronalazi u alkoholu.

"Uz neki traumatizirajući efekat, stalno su sklone da sa alkoholom vrše jednu hemijsku disocijaciju, da nikada nisu u kontaktu sa traumom u nekom svesnom nivou, iako ta trauma postoji", rekla je doktorka Diana Raketić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Dodatni okidač bila je pandemija.

"Situacije kako ćemo preživeti, da li ćemo preživeti, da se ne razbolimo. Uzimajući alkohol, sedative, partnerske relacije budu još gore, puno nasilja, svađa", objašnjava Raketićeva.

Kad situacija postane nepodnošljiva, odlučuju da potraže pomoć. Nekada samostalno, a nekada pod pritiskom okoline.

"Dve godine je terapijski proces koji je u početku intenzivan, svakodnevno se dolazi, a posle jednom nedelju i traje dve godine. Nekada se produži u zavisnosti od rehabilitacije samog pacijenta", istakla je psiholog Specijalna bolnica za boelsti zavisnosti Ljiljana Jovančić.

Pacijentkinja koja se leči od alkoholizma napomenula je da je bila hospitalizovana u bolnici, 24 dana, što joj je puno značilo i posle je prešla na tip dnevnog lečenja.

Dodatni problem u lečenju žena koje se bore sa alkoholizmom, jeste osuda okoline.

"Koliko je teško otići kod lekara opšte prakse i tražiti uput za Drajzerovu. Kako nije lako doći u Drajzerovu, kako je to jedna velika etiketa", rekla je Raketićeva.

Ne bi tako trebalo da bude. A sagovornice RTS-a su primer kako jedan uput menja život.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.