"VIDIM MOJ MEDVED U DISKOTECI PIJE KOKA-KOLU": Milan je otvorio PRIVATNI ZOO VRT, pa su ga snašle RAZNE ZGODE! FOTO
Milan Marić, Foto: Printscreen/RTS

1. privatni zoo vrt u jugoslaviji

"VIDIM MOJ MEDVED U DISKOTECI PIJE KOKA-KOLU": Milan je otvorio PRIVATNI ZOO VRT, pa su ga snašle RAZNE ZGODE! FOTO

Danas se ovde nalaze životinje iz celog sveta - flamingosi, medvedi, retke vrste papagaja

Objavljeno:

Na imanju površine sedam i po hektara u Kolutu, malom selu blizu granice sa Mađarskom, nalazi se prvi privatni zoološki vrt u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Na ovom mestu, svega dvadesetak kilometara od Sombora Milan Marić je pre više od 30 godina stvorio pravi rezervat prirode u kojem danas živi oko 700 životinja, najviše ptica, od kojih dvadesetak ne postoji nigde u okruženju.

Zoo vrt u Kolutu
Zoo vrt u Kolutufoto: Printscreen/RTS

Prvo je samo donosio životinje u porodično dvorište da ih leči i brine o njima. Onda je životinja bilo sve više, a prostora sve manje, pa je Milan napravio svoj zoološki vrt. Sadio je drveće, kupovao placeve kako bi proširio vrt, sa željom da sve brojnijim životinjama bude lepo.

"Nikad kraja čuđenju. Pa gde ćeš zoološki vrt? Ko još drži zoološki vrt? Niko se time nije još bavio. Jesi li lud? Pa hoćeš li medvede ovde držati…", navodi vlasnik zoo-vrta Milan Marić komentare poznanika i meštana za "RTS".

Dirljiva priča o poslednjem slobodnom papagaju: Ara Julija već dve decenije posećuje ptice u zoološkom vrtu, ne bi li pronašla ljubav

Kad se odrekneš nekih drugih stvari u životu i ostvariš svoj san, dodaje Milan, imaš svoj zoološki vrt.

1 / 4 Foto: Printscreen/RTS

Danas se ovde nalaze životinje iz celog sveta. Flamingosi, medvedi, retke vrste papagaja. Milan je i vlasnik i radnik, prodavac karata i veterinar. Punih trideset godina nije otišao na odmor ili na bolovanje. Jednom mu je pobegao i medved.

"Medved je završio na granici sa Hrvatskom, a jedan Hrvat je video tokom noći medveda i prijavio policiji. U policiji su mu rekli: ‘Kakav medved noću u Vojvodini? Vi ste pijani.’ I sledeći putnik naiđe i potvrdi da je i on video medveda. Pozovu mene, da u dva sata ujutru odem u diskoteku u koju je ušao medved. Kada sam stigao, vidim da medved pije koka-kolu i da se ljudi slikaju sa njim", ispričao je Milan Marić.

Milan Marić
Milan Marićfoto: Printscreen/RTS

Pored svih problema i odricanja, nikada se, kaže, ne bi menjao ni sa kim, a čini mu se ni drugi sa njim. Najviše posetilaca ima od aprila do oktobra. Dani kada nema nikoga, kaže Milan, prava su retkost. Kad otopli, u proleće, najviše dolaze đaci iz Sombora i okoline, često svrate i ljubitelji prirode, ali i svi oni koje put ovde slučajno nanese.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.