NIŠLIJA ZAVRŠIO NA ALJASCI DA BI ČISTIO RIBU: Srbe posebno cene, radi se 18 SATI DNEVNO, ali je ZARADA BOLI GLAVA!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Mike Roberts

SEZONSKI POSAO

NIŠLIJA ZAVRŠIO NA ALJASCI DA BI ČISTIO RIBU: Srbe posebno cene, radi se 18 SATI DNEVNO, ali je ZARADA BOLI GLAVA!

Prema njegovim navodima, on je od prijatelja saznao za agenciju u Beogradu koja organizuje sezonsko zapošljavanje naših ljudi u fabrici za preradu ribe

Objavljeno:

Saša Stamenković (49) iz Niša četiri leta zaredom proveo je radno sopstveni godišnji odmor. Saša je po struci inženjer mikroelektronike i stalno je zaposlen u Gradskoj opštini Crveni krst.

Međutim, njegov avanturistički duh i želja da vidi taj deo Sjedinjenih Američkih Država, ali i želja za dodatnom zaradom, motivisali su ga da se 2018. godine prvi put otisne preko okeana.

Prema njegovim navodima, on je od prijatelja saznao za agenciju u Beogradu koja organizuje sezonsko zapošljavanje naših ljudi u fabrici za preradu ribe.

- Reč je o potpuno legalnom poslu za koji se u američkoj ambasadi dobija sezonska radna viza, a od agencije preko koje se odlazi na posao dobija se plaćena povratna karta, smeštaj i hrana na Aljasci. Prednost prilikom zapošljavanja imaju ljudi koji u Srbiji imaju stalni posao i porodicu jer je to Amerikancima garancija da će se po završetku sezone vratiti u zemlju - objasnio je Saša Stamenković.

- Kompanija za koju sam radio organizuje proizvodnju samo mesec i po dana tokom leta dok traje mrešćenje i lov lososa što meni odgovara jer mogu to vreme da pokrijem godišnjim odmorom i slobodnim danima - naveo je on za Betu.

Radi se od 12 do 18 sati bez slobodnog dana

Prema njegovom iskustvu, na Aljasci ima fabrika koje prerađuju morske plodove i više vrsta ribe, a ne samo losose, i organizuju proizvodnju tokom čitave godine.

- U fabrikama za preradu riba nema izuzetno teškog fizičkog posla. Međutim, smene su od 12 do 18 sati i radi se bez slobodnog dana u nedelji i to je ono što je izuzetno teško, i fizički i mentalno iscrpljujuće - naglasio je Stamenković.

1 / 4 Foto: Profimedia

Kako je rekao, radnici iz Srbije su na Aljasci veoma cenjeni jer su pokazali da mogu da izdrže tempo rada koji se od radnika zahteva.

"Od Amerikanaca na Aljasku dolaze da rade prvenstveno oni poreklom iz Meksika ili Portorika, međutim, oni nisu fizički jaki, tako da vrlo često ne izdrže sezonu do kraja. U fabrici u kojoj sam radio ovog leta je otkaz dalo 100 Portorikanaca", naveo je Saša.

Prekovremeni rad se plaća 50 odsto više

"Sat rada plaća se bruto 12,36 dolara, odnosno neto nešto više od devet dolara. Svaki sat prekovremenog rada plaća se 50 odsto više, a prekovremeni radom se smatra rad duži od 40 sati nedeljno. Pored toga, svi oni koji su sezonski radili u Americi počev od 2018. godine dobili su od američke države 3.200 dolara, na ime pomoći zbog epidemije kovida", izjavio je Stamenković.

Objasnio je da je tokom protekle četiri godine imao priliku i da obiđe Aljasku, mesto Dilingem u kome je radio, kao i najveći grad Enkoridž koji ima oko 250.000 stanovnika.

"Aljaska je potpuno divlja zemlja, savršeno čista, sa netaknutom prirodom. Susreti sa divljim životinjama poput medeveda su česti, ljudi su tamo zapravo podstanari, neko ko živi pored divljih životinja", naglasio je Nišlija.

Kada se razmišlja o ponovnom odlasku?

Kako je istakao, nije siguran da će ponovo otići na Aljasku.

"Potrebna su mi možda dva meseca od kada se vratim kući da zaboravim koliko je rad tamo naporan. Ukoliko me sad pitate hoću li da idem, reći ću 'verovatno neću', ali za par meseci ću možda promeniti mišljenje", naglasio je Stamenković.

Potvrdio je da na Aljasku odlaze iz Srbije uglavnom mlađi ljudi, starosti od 30 do 40 godina, dok je on i ove godine bio najstariji među našim radnicima u fabrici u kojoj je radio.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.