Izložbom fotografija „Žene: Vek promene“ NATIONAL GEOGRAPHIC priredio produženo slavlje Dana žena
Ilustracija, Foto: Promo

dvonedeljna izložba

Izložbom fotografija „Žene: Vek promene“ NATIONAL GEOGRAPHIC priredio produženo slavlje Dana žena

Uz izložbu ekskluzivnih fotografija „Žene: Vek promene“ iz arhive Društva NATIONAL GEOGRAPHIC, u okviru pratećeg programa posetioci uživali u panel diskusijama, predavanjima, radionicama i projekcijama dokumentarnih filmova NATIONAL GEOGRAPHIC kanala posvećenih znamenitim heroinama 20. i 21. veka

Objavljeno:

Izložba fotografija društva NATIONAL GEOGRAPHICŽene: Vek promene” održana je sa velikim uspehom u Beogradu od 4. do 18. marta u tri velika prestonička tržna centra – UŠĆE, BEO i Mercator Cemtru. Hiljade posetilaca koje su svakodnevno obilazile izložbenu postavku sačinjenu od više od 70 ekskluzivnih fotografija nastalih tokom više od veka postojanja društva National Geographic, imale su priliku da pođu na putovanje kroz vreme i prostor, koje im je slikom dočaralo na koji način se menjao položaj žene kroz vreme – gde su one bile, gde su sada i za kakvu budućnost se bore.

Dvonedeljnu izložbu pratio je i bogat program radionica, seminara, panel diskusija organizovanih u saradnji sa Centrom za biopolitičku edukaciju. Deo pratećeg programa bio je i tematski mini-festival dokumentarnih filmova kanala NATIONAL GEOGRAPHIC posvećenih znamenitim heroinama Džejn Gudal, Ameliji Ekhart, Dajan Fosi, Gal Gado i drugim čudesnim ženama, emitovanih u Cineplexx bioskopima.

Među temama koje su okupile brojne posetioce na panel diskusijama i tribinama, govorilo se o zdravlju i dostupnosti zdravstvene zaštite ženama, znanju i interesovanju mladih za pitanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, saniranju posledica epidemije Covid 19 na zdravlje žena, ali i uvođenju novih informacionih tehnologija u domenu zdravstva, što predstavlja važnu prekretnicu ka novom i neotkrivenom svetu.

1 / 5 Foto: Promo

Program su pratile i radionice koje su bile orijentisane ka svim starosnim strukturama, a učešće u učenju kroz igru uzeli su i najmlađi. Ekipa projekta SUPERMODEL na radionici posvećenoj ženama koje su zadužile svet kroz igru je promovisala ženske uzore, težeći da uvaži rodne specifičnosti i najširu publiku ohrabri u aktivnostima koje će afirmisati talente i obogatiti njihovo dosadašnje iskustvo. Učesnici su mogli da upoznaju priče poznatih žena iz celog sveta, ali i naših znamenitih susetkinja iz Makedonije, Slovenije i Hrvatske. U celom svetu 8. martu se obeležava kao dan borbe za prava žena te su radionice 8. marta bile posvećene budućim ženama – devojčicama koje tek treba da odaberu neko od interesantnih i novih zanimanja.

Na zanimljivom panelu "Žene menjaju svet" posvećenom upravo doprinosu i važnoj ulozi žena u modernom društvu, zaključeno je da su žene često pokretačka snaga društvenih promena, uz napominjanje važnosti društvenih mreža u modernom svetu, posebno za mlade iz ruralnih sredina i mlade sa invaliditetom koji korišćenjem računara prevazilaze mnoge izazove svakodnevice. Bilo je reči i o značaju medijskog obrazovanja i inicijativa žena iz ruralnih krajeva, koje su nazvane istinskim heroinama, uz nadu da će se u budućnosti njihov glas sve češće čuti.

Razgovor je bio idealna poveznica sa izložbom „Žene: Vek promene“ budući da komunicira lokalne različitosti i spektar žena koje su uspele, svaka u svom domenu, da pokrenu važne društvene promene i ohrabre nas da se stvaramo nove vizije budućnosti.

U kontekstu budućnosti, u Srbiji su posle usvojenog zakona o Rodnoj ravnopravnosti, pokrenute mnoge rasprave, ali je najintrigantnija bila ona o rodno osetljivom jeziku, i to je bila savršena prilika za panel „Kaži mi kako da te zovem“. Za lingviste i lingvistkinje, pitanje jezika koji prepoznaje ženu je odavno prisutno, ali u najširoj publici to je pitanje o kome se vrlo živo govori.

Tokom dvonedeljne izložbe održano je i predavanje na temu „Isto i drugačije“, na kojem nam je dr Sanja Petrović Todosijević sa Instituta za noviju istoriju Srbije, odgonetnula koliki smo zaista prešli put od prve žene zabeležene u srpskoj istoriji, do današnjih žena i njihovih poduhvata. U nastavku smo otkrili i ko su nove Disney princeze, u okviru predavanja „Ženski likovi u Diznijevim filmovima i emancipacija“, na kojem je dr Lada Stevanović odgovorila na pitanja o značajnim promenama u produkciji najpopularnijih filmova za decu.

„Finansijska stabilnost je osnov nezavisnosti svake žene“ poručila je Anja Stanišić preduzetnica i autorka niza radionica namenjenih osnaživanju žena u oblasti preduzetništva i radnih prava.

Ako je istina da jedna slika vredi hiljadu reči, onda je dvonedeljnom izložbom „Žene: Vek promene“, održanom u omiljenim beogradskim šoping centrima – UŠĆE, BEO i Mercator centru, desetinama hiljada reči ispričana viševekovna priča o položaju žene - juče, danas i sutra. I to jezikom koji se nikada nije dovoljno daleko čuo. Jezikom žene. NATIONAL GEOGRAPHIC doprineo je tome da on ovog marta bude za nijansu glasniji i time će se najviše meriti uspeh ove izložbe.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.