Druže Tito, mi ti se kunemo: Sve o najvećoj pesmi naših naroda i narodnosti (VIDEO) (FOTO)

otkrivena velika tajna sfrj

Druže Tito, mi ti se kunemo: Sve o najvećoj pesmi naših naroda i narodnosti (VIDEO) (FOTO)

Malo je poznato da je ova pesma nastala u potkozarskom selu Bjelajci
Objavljeno: 17:22h

Da li ste se nekada pitali ko je autor stihova "Druže Tito mi ti se kunemo"? Ako jeste, evo i konačnog odgovora na to pitanje. To je ta raja Titova: Kako je sve lepo u ex Yu stalo u jednu pesmu (FOTO) (VIDEO) Gotovo četiri decenije, širom Jugoslavije, odjekivala je pesma „Druže Tito, mi ti se kunemo“. Slušala se i pavala u fabričkim halama, školama, kasarnama, rudnicima, na oranicama.

Printscreen/Youtube
Malo je, međutim, poznato da je ova pesma nastala u potkozarskom selu Bjelajcima. Pesmu je otpevala Persa Ristić, domaćica i učesnik narodnooslobodilačke borbe iz ovog sela.
Seća se, kaže, dobro svih ofanziva. Posebno one kozaračke, kada je od Nemaca i ustaša oterana u Sloveniju. Početkom oktobra 1942. godine vratila se iz Slovenije. Ponovo je stigla u rodne Bjelajce. Zatekla je pustoš na sve strane, popaljene kuće, izginulo stanovništvo ili oterano u logore.

koje smo preživele, obilazile smo njive, pašnjake na kojima nije požnjevena pšenica i pokošeno seno teškom vremenu prvi put smo zapevale pesmu: Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo
Fonetap
ova pesma krenula od mesta do mesta, od bitke do bitke danas sa drugaricama s kojim je delila i dobro i zlo, rado zapeva novayugoslavia.blogspot.mk

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.