POZIV VOZAČIMA: Manje koristite automobile!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

ušteda

POZIV VOZAČIMA: Manje koristite automobile!

Preporuke uključuju sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prevoz i podsticanje prakse deljenja prevoza

Objavljeno:

Posle predloga Nemačke da se vozi manje i sporije, sada je i Međunarodna agencija za energiju (IEA) pozvala sve vozače da manje putuju, da dele prevoz i da voze sporije, podsetivši na plan smanjenja potrošnje nafte u kontekstu problema sa snabdevanjem zbog rata u Ukrajini.

Preporuke uključuju sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prevoz i podsticanje prakse deljenja prevoza, a ove mere bi mogle da u roku od četiri meseca smanje potražnju za naftom za 2,7 miliona barela dnevno, saopštila je IEA.

1 / 4 Foto: Espreso

Budući da najveći deo potražnje za naftom dolazi iz transporta, plan se fokusira na mogućnost smanjenja potrošnje nafte “u prevozu ljudi i robe od tačke A do tačke B”, a kao temelj koristi “konkretne mere”, uvedene u nizu zemalja i gradova.

Današnja poruka IEA-e nadovezuje se na sličan akcijski plan koji su objavili početkom meseca, promovišući smanjenje zavisnosti od ruskog plina, procenivši da bi Evropa u roku od godinu dana mogla da smanji uvoz goriva iz Rusije za više od trećine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.