S JEDNE STRANE BOŠNJACI I ALBANCI, S DRUGE ČETNICI I SS-OVCI: U Sandžaku slave 75. godišnjicu velike bitke
Foto: Facebook / Kompas

obeležavanje

S JEDNE STRANE BOŠNJACI I ALBANCI, S DRUGE ČETNICI I SS-OVCI: U Sandžaku slave 75. godišnjicu velike bitke

Slave 75 godina od odbrane Novog Pazara od četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu
Objavljeno: 13:00h

Povodom 75 godina od odbrane Novog Pazara od četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu, novopazarski odred izviđača “Kompas” je u selu Paluže na Kosovu odao počast legendarnom komandantu kosovskih Albanaca Šabanu Paluži i zahvalnost njegovim živim potomcima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Komandant Šaban Paluža je od 2. oktobra do 7. decembra 1941. godine sa svojom brigadom učestvovao u odbrani Novog Pazara, kojeg su četnici, u jednom momentu zajedno sa nemačkim SS snagama, opsedali u nameri da ga zauzmu a potom likvidiraju i proteraju većinsko bošnjačko stanovništvo.

- Oko 3.000 kosovskih dobrovoljaca je učestvovalo u odbrani Novog Pazara gde su ostali sve dok četničke snage nisu odbijene dovoljno daleko, čime su dali nemjerljiv doprinos opstanku bošnjačkog naroda na prostoru Sandžaka - ističe načelnik Odreda izviđača Kompas Edin Nikšić, naglašavajući nameru Odreda da obeležavanje 7. decembra, dana od izuzetnog značaja za sandžačke Bošnjake, preraste u tradicionalno obeležavan datum.

Nakon 65-todnevnih borbi, koje su započele napadom četničkih jedinica 2. oktobra 1941. godine, snage pod komandom Aćif ef. Hadžihametovića i Šabana Paluže su 7. decembra konačno odbranile Novi Pazar od pokolja celukopnog bošnjačkog stanovništva.

(Espreso.co.rs / Sandžačke.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.