SRPKINJA SA NAJČUDNIJIM IMENOM U BEOGRADU: Motiv koji su roditelji imali za to je još ČUDNIJI!
Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić

MOŽDA NISTE ZNALI

SRPKINJA SA NAJČUDNIJIM IMENOM U BEOGRADU: Motiv koji su roditelji imali za to je još ČUDNIJI!

Već vekovima u Srbiji važi tradicija da su muška deca poželjnija

Objavljeno:

U srpskoj tradiciji ime je bilo neka vrsta zaštitnog znaka, sa sobom je nosilo magijske moći te se smatralo da u porodici u kojoj mnogo dece umire, ime koje u sebi ima koren vuk, zaštitiće onoga ko ga nosi- te su se davala imena Vuk, Vukan, Vukašin… Naime smatralo se da su vukovi – životinje kojima su pripisivane određene natprirodne moći – kumovi deci sa imenima u čijem se korenu nalazi ime vuk.

Već vekovima u Srbiji važi tradicija da su muška deca poželjnija. Mnogi očevi sebe smatraju nesrećnim ako nemaju muške dece: Dobiti naslednika značilo je dobiti sina.

1 / 10 Foto: Profimedia

O ovome svedoči ime jedne beograđanke: U njenoj porodici rađala su se samo ženska deca. Ona je bila četvrto žensko dete po redu, te je zbog toga i ponela neobično ime: Stadija. Ime Stadija u svom korenu nosi reč stati, pa je ovo ime nosilo značenje- da stanu ženska deca.

Narodno verovanje se, u ovom slučaju obistinilo, te se u Stadijinoj porodici rodio i sin.

Međutim, i bez obzira na “magijsku” moć imena koje je najmlađa kćerka ponela, muška deca nisu se održala u ovoj porodici.

Stadija je zašla u sedmu deceniju života, te je i baka dva unučeta, kojima nije problem da izgovore njeno neobično ime. Iako ime ima vrlo neobično značenje, Stadija ga sa po nosom nosi, te tako čuva i neguje našu tradiciju.

(Espreso / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.