POKUŠALI DA UKRADU ZAŠTITNU OGRADU SA PRUGE NA NOVOM BEOGRADU: Traže se stroge kazne za uhapšene!
Ilustracija, Foto: Profimedia

SRAMNO

POKUŠALI DA UKRADU ZAŠTITNU OGRADU SA PRUGE NA NOVOM BEOGRADU: Traže se stroge kazne za uhapšene!

"Infrastruktura železnice Srbije" očekuje od građana da čuvaju i poštuju novoizgrađenu prugu za velike brzine koja nam je na ponos i koju ćemo svi koristiti

Objavljeno:

U železničkoj stanici Novi Beograd sinoć su uhvaćene dve osobe u pokušaju krađe zaštitne ograde duž brze pruge Beograd - Novi Sad, saopštila je "Infrastruktura železnice Srbije" .

Kako navode, lopove je na delu uhvatila čuvarska služba Kineskih železnica, koje izvode radove na izgradnji brze pruge, i predala ih MUP-u Srbije.

Zbog toga, izneli su i zahtev da svi oni koji pokušavaju da ukradu ili oštete železničku imovinu na brzoj pruzi budu izuzetno oštro kažnjeni i sankcionisani visokim novčanim ili zatvorskim kaznama.

Proteklih dana zaštitna ograda duž brze pruge bila je nekoliko puta probijena i oštećena i na deonici, gde radove izvodi ruska kompanija RŽD Internešnl, kako bi se napravila "prečica" za prelazak preko pruge na mestima gde je to strogo zabranjeno i nedopušteno.

Standardima na prugama za brzine od 200 km/sat predviđeno je postavljanje zaštitnih ograda duž pruge upravo da bi se omogućio nesmetani saobraćaj vozova velikih brzina i kako bi se u najvećoj mogućoj meri sprečile nepredviđene situacije na koloseku. Trenutno su na brzoj pruzi u toku probna testiranja, ali već u martu između Beograda i Novog Sada kreće redovan putnički saobraćaj vozova brzinom od 200 km/sat i ovakve situacije mogu da dovedu do tragičnih i nesagledivih posledica. Krađa zaštitne ograde duž brze pruge predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti saobraćaja i života ljudi.

"Infrastruktura železnice Srbije" zato zahteva da se svi ovakvi postupci, u skladu sa zakonskim rešenjima, tretiraju kao krivična dela i ugrožavanje javne bezbednosti u saobraćaju i samim tim najstrožije kažnjavaju. Svi oni koji pokušavaju da ukradu ili oštete železničku imovinu na brzoj pruzi, biće izuzetno oštro kažnjeni i sankcionisani visokim novčanim kaznama ili će zbog toga završiti u zatvoru, naveli su.

"Bilo ko ko pokuša da ukrade ili ošteti delove brze pruge, mora da bude svestan da će snositi najteže posledice i da će zbog toga platiti drastične novčane kazne ili biti procesuiran i završiti iza rešetaka. Tu izuzetaka neće i ne sme da bude!", stoji u saopštenju.

Zaštitne ograde duž brze pruge deo su ovog projekta i u isključivom su interesu bezbednosti građana i železničkog saobraćaja. "Infrastruktura železnice Srbije" očekuje od građana da čuvaju i poštuju novoizgrađenu prugu za velike brzine koja nam je na ponos i koju ćemo svi koristiti.

"Ali ovakvi nezakoniti, divljački i neodgovorni postupci pojedinaca ugrožavaju uspešnost čitavog projekta izgradnje pruge za velike brzine, i direktno mogu da dovedu do stradanja ljudi. Duž brze pruge Beograd – Novi Sad 'Infrastruktura železnice Srbije' je povećala čuvarsku službu, izvođači radova takođe redovno obilaze svoje deonice, a pojačano je i prisustvu predstavnika MUP-a."

Podsećamo da oštećivanje, uništavanje ili krađa delova železničke infrastrukture predstavlja krivično delo i da u takvim situacijama počinilac može biti kažnjen zatvorom od tri meseca do pet godina. Ukoliko je u takvim situacijama došlo do teških telesnih povreda nekog lica ili imovinske štete velikih razmera kazna zatvora može da bude od jedne do osam godina, a ako je tom prilikom nastradalo neko lice počinilac može biti kažnjen i do dvanaest godina zatvora. Fizička lica za manje prekršaje mogu biti kažnjena i do 100 hiljada dinara, dok je kazna za prelazak preko pruge na mestima gde to nije dozvoljeno i do 80 hiljada dinara.

Bonus video:

00:24

Neverovatna bahatost i sramota u strogom centru Čačka: Mladići ubacili petardu u podzemni kontejner, vatra buknula i potpuno izgoreo a u opasnosti bili i okolni objekti

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.