3 TRAMVAJSKE LINIJE SE VRAĆAJU NA STARU TRASU!
Tramvaj, Foto: Aleksandra Čolić

obaveštenje

3 TRAMVAJSKE LINIJE SE VRAĆAJU NA STARU TRASU!

Takođe, nova crpna stanica počela je da radi punim kapacitetom, dok je stara potpuno zatrpana i van funkcije

Objavljeno:

Deo Savske ulice prema Nemanjinoj i Karađorđevoj biće pušten za saobraćaj do kraja godine.

To je za Novosti potvrdio glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Takođe, nova crpna stanica počela je da radi punim kapacitetom, dok je stara potpuno zatrpana i van funkcije.

Tramvajske linije 3, 12 i 13 konačno će, posle više od dve godine, proći ovom trasom. Oko 50 radnika angažovano je na završnoj izgradnji ovog dela ulice, odnosno na postavljanju šina i izolacije oko njih. Radovi se odvijaju i na kolovozu, tako što se izvode završna asfaltiranja.

"Iz Savske ulice prema Nemanjinoj i Karađorđevoj saobraćaj će biti uspostavljen za nekoliko dana, odnosno do 31. decembra", ističe Stojčić. "Potom će uslediti i radovi na ostatku Trga, taj manji deo brzo će biti završen. Nova crpna stanica sada radi punim kapacitetom, posle ispitivanja 'Vodovoda i kanalizacije' prethodnih nekoliko meseci. Stara, koja se nalazila kod bolnice 'Sveti Sava', zatrpana je i više nije u funkciji."

Uređenje Savskog trga počelo je 1. februara 2020. godine, a sam prostor sa monumentalnim spomenikom Stefanu Nemanji otvoren je na Savindan ove godine. Ipak, radovi na delu Savske ulice bili su prolongirani nebrojeno puta. Kao glavni razlog kašnjenja gradski oci navodili su staru crpnu stanicu, bez čijeg zatvaranja nije mogla da se završi izgradnja kolovoza i postave tramvajske šine.

"Čekalo se da padne veća količina kiše, kako bi usledila finalna ispitivanja rada nove stanice i to da li je sve urađeno po standardima", kaže Stojčić. "Tek nakon puštanja u rad nove i zatvaranja stare stanice mi smo nastavili sa radovima koji će ubrzo biti završeni. Deo koji se nalazi iza zgrade bivše glavne železničke stanice, kao i onaj prema autobuskoj stanici, neće se raditi dok se ona ne iseli i sruši."

Kompletna rekonstrukcija Savskog trga obuhvatila je i ulicu Milovana Milovanovića, Gavrila Principa i Balkansku ulicu. Ipak, sugrađani posebno iščekuju kraj godine kada će moći da se tramvajem voze od Sajma do Slavije.

Kako bi se kompletiralo uređenje saobraćajnica koje gravitiraju ka Savskom trgu potrebno je da se uredi i poslednji deo Karađorđeve, od Brankovog mosta do Savske ulice. Ova saobraćajnica nikada nije temeljno rekonstruisana i u lošem je stanju. Iako su najave nadležnih bile da će rekonstrukcija početi do kraja godine, realnije je da uređenje startuje početkom 2022. godine.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.