VELIKE PROMENE U CENTRU BG-a: Šire 29. novembra, ruše zgrade istorijskog značaja!
Foto: Printscreen/Google Maps

Plan detaljne regulacije

VELIKE PROMENE U CENTRU BG-a: Šire 29. novembra, ruše zgrade istorijskog značaja!

Plan je izložen u zgradi gradske uprave, a predviđeno je proširenje Bulevara despota Stefana, bivše Ulice 29. novembra, na potezu od Ulice Džordža Vašingtona do Cetinjske
Objavljeno:

Prema planu detaljne regulacije, čak tri objekta od istorijskog značaja moraju da se sruše da bi se proširio Bulevar despota Stefana.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Plan je izložen u zgradi gradske uprave, a predviđeno je proširenje Bulevara despota Stefana, bivše Ulice 29. novembra, na potezu od Ulice Džordža Vašingtona do Cetinjske, pišu Večernje novosti.

Ovaj dokument, koji je preduslov za izradu budućih urbanističkih planova, predviđa uređenje uskog grla kod Prve ekonomske škole, širenjem postojećeg kolovoza i trotoara, sa izgradnjom biciklističke staze. Deonica koja bi trebalo da se uredi, prema planu, duga je nešto više od 280 metara. Trenutno, ovde postoje samo dve saobraćajne trake i zato su gužve vrlo česte. Urbanisti otvaranje dodatnog prostora za automobile vide u širenju ovog dela bulevara, na parnoj strani. Da bi se izgradila široka saobraćajnica, potrebno je ukloniti tri postojeća objekta. Oni zbog svoje pozicije trenutno remete formiran ulični niz. Reč je o zgradama na broju 38, 40 i 48.

foto: Nebojša Mandić

Međutim, bagere možda uspori istorijska vrednost ovih predratnih vila.Upravo objekti na prvobitnoj regulacionoj liniji predstavljaju i istorijski najvredniji deo građevinskog fonda. Na broju 38 se nalazi porodična kuća porodice Dunđerski iz 1928. godine, dok se na broju 48 nalazi stambeni objekat arhitekte Milivoja Smiljanića iz 1923. godine. Tu je i kuća narodnog poslanika i konzula Todora Stankovića iz 1922. godine. „Niko nas nije obavestio o rušenju”, priča V. N., jedan od stanara. “Pogledaću plan detaljne regulacije. Možda je ovo prilika da prodam stan”, dodaje. Prema ovom urbanističkom planu, na potezu od Prve ekonomske do "Banije", Bulevar despota Stefana imaće četiri saobraćajne trake širine tri i po metra. Obe strane bulevara imaće široke trotoare. Pešački deo biće promenjiv, od 2,8 do 8,5 metara sa biciklističkom stazom i drvoredima. Svi zainteresovani građani Plan mogu da pogledaju u zgradi gradske uprave. Javni uvid za novu saobraćajnicu je od 15. novembra do 15. decembra.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.