PRE SAMO 4 DANA OSLIKAN MURAL, A VEĆ SU STIGLI DA GA OSKRNAVE: Na čijoj se METI i ZAŠTO našao slavni PEKIĆ? (FOTO)
Mural B. Pekića, Foto: Printscreen Tviter

ima li kraja ovom "besnilu"?

PRE SAMO 4 DANA OSLIKAN MURAL, A VEĆ SU STIGLI DA GA OSKRNAVE: Na čijoj se METI i ZAŠTO našao slavni PEKIĆ? (FOTO)

Čuvena fotografija pisca, koji pozira sa muštiklom i naočarama, umetnicima je poslužila kao inspiracija za mural, dok je vandalima poslužila kao inspiracija za skrnavljenje...

Objavljeno:

U jeku "besnila" krečenja, prekrečavanja i crtanja murala, na meti se sada našao i jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista.

U Cetinjskoj ulici u Beogradu osvanuo je omaž slavnom Borislavu Pekiću, a huliganima je trebalo samo četiri dana da ga oskrnave.

Čuvena fotografija pisca, koji pozira sa muštiklom i naočarama, umetnicima je poslužila kao inspiracija za mural, dok je vandalima poslužila kao inspiracija za skrnavljenje.

Mada, nisu bili baš maštoviti - crvenom bojom preko Pekićevog lika napisali su "Smrt četnicima".

Na Tviteru, gde se fotografija oskrnavljenog murala i pojavila, nizali su se komentari koji su, mahom, na kraju imali znak pitanja - "Kakve veze Pekić ima sa četnicima?"

Inače, ovaj pisac ostao je upamćen kao jedan je od najznačajnijih pisaca savremene srpske književnosti. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Najpoznatija dela Borislava Pekića su „Besnilo“, „Zlatno runo“, „Kako upokojiti vampira“, „Odbrana i poslednji dani“, „Vreme čuda“ i „Atlantida“. Bio je dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Pekićeva dela prevedena su nemački, engleski, italijanski, francuski, holandski, španski, češki, poljski, mađarski, slovački, retoromanski, rumunski, slovenački, makedonski, grčki, albanski, ukrajinski i švedski jezik. Primio je brojne nagrade i priznanja u toku svoje karijere, te stekao slavu i popularnost.

Zajedno sa trinaest intelektualaca obnovio je rad Demokratske stranke. Za kraj ćemo citirati samog Pekića: "Čovek se nikad ne pita za uzroke dobrih stvari koje mu se dešavaju. Zanimaju ga samo uzroci rđavih" , i ostati zapitani o uzroku svih ovih rđavih koje nam se u poslednje vreme dešavaju.

Ima li kraja ovom "besnilu" i kome smeta jedan od najvećih srpskih pisaca prošlog veka?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.