KO JE BIO MATE PARLOV KOJI DOBIJA ULICU U BEOGRADU? Priča o njemu OSTAVLJA BEZ DAHA
Mate Parlov, Foto: Printscreen/Youtube/mateteo72

MATE pARLOV

KO JE BIO MATE PARLOV KOJI DOBIJA ULICU U BEOGRADU? Priča o njemu OSTAVLJA BEZ DAHA

Prvi veći uspeh na međunarodnoj sceni ostvario je 1969. kada je u Bukureštu postao vicešampion Evrope

Objavljeno: 19:15h

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda izglasana je odluka da deo Bežanijske ulice na Zvezdari dobije naziv po nekadašnjem jugoslovenskom bokseru Mati Parlovu.

Inicijativu je dao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kako bi se sačuvalo sećanje na najuspešnijeg jugoslovenskskog boksera.

Tom prilikom Vesić je podsetio da je u Beogradu, za vikend, završeno Svetsko prvenstvo u boksu, kao i da je Beograd jedini grad na svetu u kojem je Svetsko amatersko prvenstvo u boksu održano dva puta.

– U čast Svetskog prvenstva, u dogovoru sa Bokserskim savezom Srbije, nastala je ideja da Mate Parlov, najveći jugoslovenski bokser svih vremena, dobije ulicu u našem gradu. Parlov je tokom karijere dva puta u Beogradu osvajao medalje i ovde je bio omiljen, ali i vezan za Beograd. Mislim da je ovo odlična ideja i da je on prvi bokser koji će imati svoju ulicu u Beogradu. Na taj način ćemo nastaviti praksu da ulice nose imena svih ljudi koji su na neki način zadužili Beograd – rekao je Vesić.

Ko je bio Mate Parlov?

Rođen je 1948. godine u selu Ričice kod Imotskog, u Hrvatskoj. Boksom počinje da se bavi sa 16 godina u bokserskom klubu "Pula".

Na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu bio je selektor bokserske reprezentacije, a "okitio" se i dva puta zlatnom značkom "Sporta", nagradom za najboljeg sportistu Jugoslavije.

Prvi veći uspeh na međunarodnoj sceni ostvario je 1969. kada je u Bukureštu postao vicešampion Evrope. Dve godine kasnije u Madridu je osvojio zlatnu medalju, a 1973. u Beogradu odbranio titulu najboljeg Evropljanina u poluteškoj kategoriji.

Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine Parlov je osvojio zlato u finalu protiv Kubanca Karilja. U tom meču su oba rivala završavala na podu, a sam meč je prekinut u drugoj rundi kada se Kubanac, četvrti put, našao u nokdaunu.

Dominaciju u poluteškoj kategoriji Parlov je potvrdio i u Havani 1974, kada je osvojio titulu amaterskoj prvaka sveta u poluteškoj kategoriji.

Potom se otisnuo u profesionalce i nastavio u istom stilu i 10. jula 1976, u nezaboravnom meču na "Marakani" savladao Italijana Domenika Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope u poluteškoj kategoriji, u verziji Svetskog bokserskog saveta.

Dve godine kasnije Parlov je postao i svetski šampion, savladavši Argentinca Migela Anhela Kuelja, nokautom u devetoj rundi.

Osam puta bio je prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svetski i jednom evropski prvak.

Kao amater Parlov je imao 310 borbi, od čega samo 13 poraza. U profesionalnoj karijeri, u 29 mečeva, zabeležio je 24 pobede, tri poraza i dva "remija".

Voleo poeziju i našu prestonicu

Parlov je ostao upamćen kao jedan od najboljih jugoslovenskih sportista prošlog veka, kome su se muškarci divili, ali i za kojim su žene uzdisale.

Poznato je i da je bio zaljubljenik u poeziju, kao i da je znao napamet stotine pesama narodne muzike.

Srpsku prestonicu je prosto obožavao iz jednog razloga.

- Beograd je grad koji ću uvek voleti. Tu sam proveo svoju mladost - govorio je Mate.

Kako su i tadašnji mediji pisali, a što i jugonostalgičari često ističu, u bivšoj državi postojala su dva čoveka sa kojima niko nije smeo da se "kači" - Josip Broz Tito i Mate.

Na vrhuncu karijere bio je nepobediv, iako su to znali, pojedini su pokušavali da ga isprovociraju, ali im je on osmehujući se okretao glavu.

- Nisam nikad bio agresivan, mada sam bio žestok. Nisam se tukao od osnovne škole, niti sam imao probleme van ringa. Nisam ih ni tražio. Bilo je svakakvih iskompleksiranih tipova. Hteli su da se dokažu na čoveku koji je osvojio nekakve titule. Ali to sam izbegao. Okrenem se u stranu ili pređem na neku drugu priču - govorio je Mate Parlov.

Posle teške i kratke bolesti preminuo je 29. jula 2008. godine, u bolnici u Puli.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.