Zatvoren ilegalni dom za stare, neki prisilno smešteni! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Ministarstvo za rad, Ilustracija

Inspekcija na terenu

Zatvoren ilegalni dom za stare, neki prisilno smešteni! (FOTO) (VIDEO)

Inspektori socijalne zaštite zatvorili ilegalni starački dom u beogradskom naselju Višnjička Banja. Vlasnik dvadesetogodišnjak, pojedini korisnici kažu da su smešteni protiv svoje volje
Objavljeno: 08:41h

Na 19 kreveta u ilegalnom domu za stare u Višnjičkoj Banji bilo je 20 korisnika, a jedna baka bila je smeštena na kauču u dnevnoj sobi! Dom nema nikakav protivpožarni sistem, nema ni kuhinju i trpezariju, a ima samo dva mala kupatila za sve korisnike, jedno u prizemlju i drugo na spratu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Inspektori socijalne zaštite koji su juče bez najave posetili objekat u Ulici Branislava Stankovića zatekli su samo jednu osobu koja je brinula o njima, a pritom nije prijavljena.

Prema podacima inspektora, dom je APR-u registrovan od februara ove godine kao privredno društvo, dok je dvadesetogodišnji vlasnik, koji se pojavio sat vremena posle poziva inspekcije, tvrdio da dom radi od juna.

- Ovde sam protiv svoje volje, smestio me je brat bez pitanja. Ne dobijam nikakvu terapiju, osim "bromazepama". Lekar me nikada nije pregledao i želim da idem svojoj kući - rekla je D. V, jedna od stanarki doma.

Druga korisnica N. C. smeštena u jednu od pet četvorokrevetnih soba, takođe tvrdi da ju je ćerka smestila mimo njene volje i da je mislila da ide u bolnicu.

Nezadovoljna tretmanom sve vreme posete vikala je "hoću kući, hoću kući..." i molila prisutne da je izbave.

U domu je u poseti bio i čovek koji je, ne želeći da se predstavi, rekao da je potpisao ugovor, da poznaje vlasnika, što ga je opredelilo za taj dom.

- Nisam znao da li je legalan ili ne, a to mi nije ni bilo važno pošto poznajem vlasnika - rekao je inspektorki.

Jedna stanarka je navela da je svojevoljno došla kada joj je nedavno umro muž i da nema kuda, a kada su je obavestili da se dom zatvara i da porodica mora da je preuzme, rekla je: "Hvala vam, ispunila mi se želja da sin dođe po mene."

- Od požara i tragedije u nelegalnom domu za stare u Pančevu do danas, Ministarstvo rada uspelo je da pronađe i zatvori već šest ilegalnih domova, sa oko 140 korisnika, i to uglavnom po prijavi građana. Ovde čak imamo i indicija da su neke osobe dovedene mimo svoje saglasnosti i protiv svoje volje i nadamo se da će to Tužilaštvo kvalifikovati na poseban način. Ovi ljudi nemaju elementarnu zdravstvenu negu, nemaju odgovarajuće uslove, pravila - rekao je Aleksandar Vulin, ministar za rad.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.