SVETLOST, SNAGA, SLOBODA I SIGURNOST: Beograđani će da biraju izgled svog METROA! (VIDEO)
Metro, Foto: Facebook printscreen

beogradski metro

SVETLOST, SNAGA, SLOBODA I SIGURNOST: Beograđani će da biraju izgled svog METROA! (VIDEO)

Beograd će ovom velikom promenom postati grad koji može da stane na crtu svim velikim svetskim metropolama

Objavljeno: 19:42h

U Skupštini Grada Beograda svečano je predstavljen izgled vagona budućeg beogradskog metroa, koji će olakšati život svim građanima.

Beograd će ovom velikom promenom postati grad koji može da stane na crtu svim velikim svetskim metropolama.

Tokom svečanosti predstavljanja vagona okuljanima će se obratiti i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, potpredsednik kompanije "Alstom" Filip Deler i ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

- Od ovog trenutka počinje glasanje Beograđana i Beograđanki za dizajn beogradskog metroa. Pred vama se nalaze četiri predloga i oni su nazvani simbolično: svetlost, snaga, sloboda i sigurnost. Za dva meseca znaćemo koji od ovih predloga će biti naš konačni dizajn - odmah na početku izjavio je Goran Vesić.

Nakon obraćanja Vesić je svojim gostima poželeo dobrodošlicu i naveo koliko je bitno njihovo prisustvo.

- Ovo je san koji traje 50 godina, ove godine počećemo izgradnju beogradskog metroa. Skoro da nije bilo gradonačelnika ili funkcionera koji ovih 50 godina nije obećavao izgradnju metroa. Danas kada smo pred početkom izgradnje metroa želim da izrazim posebnu zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću koji je obezbedio 4,6 milijardi evra koliko će koštati izgradnja prve dve linije metroa - dodao je Vesić.

- Od danas će sve građanke i građani biti uključeni u ovaj proces tako što će glasati za jedan od četiri predloga koje smo im ponudili. Metro pripada svima i zato svi treba da budemo uključeni u proces njegove realizacije. Jer metro koji ćemo napraviti ovih godina ostaće ovde vekovima. Beograđanke i Beograđani zaslužuju da žive i da imaju standard kakav imaju građani Pariza ili Londona. Metro je veliki korak u tom pravcu, ali nije jedini - odlučno je objasnio Goran Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda je zatim izrazio zadovoljstvo što se ovaj projekat sporvodi upravo u saradnji sa prijateljima iz Francuske. Takođe je zadovoljan što su uključene i francuske kompanije, koje ne rade samo na ovom projektu, već na mnogim drugim koji se izvode u glavnom gradu Srbije.

- Veoma nam je drago što nam ukazujete poverenje da zajedno sa vama gradimo metro u Beogradu. Metro u Beogradu će biti izgrađen po najsavremenijoj tehnologiji po kojoj se grade metroi danas u svetu. Mi smo primenili sve tehnologije koje predstavljaju vrhunac u toj oblasti - rekao je potpredsednik kompanije "Alstom" Filip Deler.

- Metro će biti bez vozača. Mi smo osmislili metro da će on da predstavlja originalnost i samo ličnost Beograda. Imamo tim dizajnera koji su sarađivali zajedno sa timom iz Beograda i došli su do te ideje o četiri predloga koji su predstavljeni večeras. Stanovnici Beograda će sa metroom poboljšati svoj način života, ali svakodnevni će izgled Beograda postati bolji - zaključio je Deler.

Nakon njega javnosti se obratio i ambasador Francuske, te odlučio da govori na srpskom jeziku,

- Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras ovde zajedno sa čelnicima grada Beograda. Posle posete Beogradu predsednika Makrona u junu 2019. godine Francuska se obavezala da će podržati razvoj ovog strukturnog projekta za vaš lepi grad kroz ekspertizu i izuzetnu finansijsku podršku. Večeras Francuska ispunjava dogovor. Birajući dizajn budućih vagona građani Srbije imaju priliku da metro učine svojim. Sa metroom ovaj divan grad sa dugom istorijom biće manje zagađen i još lepši - rekao je ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

(Espreso)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.