BEOGRAD JE DOBIO SPOMENIK JEDNOM OD NAJVEĆIH UMOVA U ISTORIJI SVETA: Rabindranat Tagore kod Brankovog mosta!
Osmesi na otkrivanju spomenika, Foto: Beoinfo

VELIKAN

BEOGRAD JE DOBIO SPOMENIK JEDNOM OD NAJVEĆIH UMOVA U ISTORIJI SVETA: Rabindranat Tagore kod Brankovog mosta!

Ambasador Batačardži podsetio je da je Tagor bio istaknuti indijski književnik koji je stavio Indiju na svetsku književnu mapu i da su ljudi, zahvaljujući njemu, saznali o Indiji i indijskoj književnosti

Objavljeno:

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži otkrili su danas spomenik indijskom književniku, dramaturgu i filozofu Rabindranatu Tagoreu u beogradskom parku Ušće, u blizini Brankovog mosta.

Vesić je ovom prilikom istakao da ovaj spomenik ima dvostruko značenje.

– Pokazuje koliko je Beograd veliki, kosmopolitski grad i koliko smo otvoreni za sve one koji su dali doprinos razvoju čovečanstva, a među njima je i Tagor, ali govori i o tome koliko je veliko prijateljstvo između Srbije i Indije imajući u vidu da smo decenijama prijatelji i poštujemo jedni druge – rekao je Vesić.

On je istakao da je Beograd veliki i kosmopolitski grad i zbog toga što je otvoren za nove ljude, nove ideje te što poštuje sve svetske vrednosti, kao i vrednosti svoje nacionalne istorije.

Spomenik Tagoreu
foto: Beoinfo

– Zato, kada podižemo spomenike srpskim pesnicima, a ove godine će biti podignuti Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću, Vasku Popi, Jovanu Jovanoviću Zmaju, podižemo spomenike i pesnicima koji su značajni za čitavo čovečanstvo, a Rabindranat Tagore je svakako jedan od njih – rekao je Vesić.

Ambasador Batačardži podsetio je da je Tagore bio istaknuti indijski književnik koji je stavio Indiju na svetsku književnu mapu i da su ljudi, zahvaljujući njemu, saznali o Indiji i indijskoj književnosti.

On je naglasio da je Tagore 1926. godine bio u poseti Beogradu, kada je održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu, napomenuvši da je njegova poseta privukla veliku pažnju srpskih medija, akademika i intelektualaca.

Naveo je da se na spomeniku Tagoreu nalaze stihovi jedne njegove pesme koja je poznata u Indiji, a čiji prvi stih govori o tome da se, kada je um neustrašiv, i glava drži visoko.

Ambasador je dodao da je ta pesma značajna i za Srbiju, jer je, kako je rekao, srpski narod tokom istorije bio suočen sa strahom, ali je glavu ipak držao visoko.

Spomenik Tagoreu
foto: Beoinfo

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić je rekao da je spomenik Tagoru otkriven na inicijativu ambasadora Indije.

– Ovo je dokaz da se trudimo i uspevamo da oplemenimo svaki kvadratni metar javnih površina u Beogradu i da dajemo prostor kako za klasične skulpture tako i za skulpture koje pripadaju savremenoj umetnosti – istakao je Stojčić i dodao da će se sa time nastaviti i ubuduće.

Rabindranat Tagor napisao je više od 1.000 poema, 24 drame, osam romana i više od 2.000 pesama, veliki broj eseja. Njegova poezija se odlikuje jednostavnošću emocija, eseji jačinom misli, a romani društvenom svešću.

Glavni cilj mu je bio povezivanje Istoka i Zapada, a sam je prevodio svoju lirsku poeziju na engleski jezik. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1913. godine. Događaju je, između ostalih, prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.