ZGRADA NA ZVEZDARI - SIMBOL BAHATE GRADNJE: Stigao nalog za rušenje, naselju preti klizište, a niko ne reaguje! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva / Espreso.co.rs

očajni građani

ZGRADA NA ZVEZDARI - SIMBOL BAHATE GRADNJE: Stigao nalog za rušenje, naselju preti klizište, a niko ne reaguje! (FOTO)

Uprkos najavama ministarke Zorane Mihajlović i gradskim čelnicima, uzima sve više maha u Beogradu. Dok se višespratnice bahato podižu bez obzira na odluke nadležnih organa, komšije mogu samo da nemo posmatraju
Objavljeno:

Na opštini Zvezdara, u naselju iznad SPC Olimp, u kraju koji je poznat po porodičnim stambenim kućama, na adresi Duvanjska 23, nikla je šestopratna zgrada, iako za to investitor nije imao dozvolu, vec samo za četiri. Pored toga, zgrada je veća i u gabaritu, pa nema mesta za trotoar, tvrde stanari iz ove ulice.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Komšije, su se organizovale, podnele prijavu, na teren je izašao nadležni inspektor, utvrdio da su u pravu, naložio rušenje svega onoga što je nelegalno sazidano i - tu se stalo.

Standardna srpska priča, reklo bi se.

Divlja gradnja je nastavljena, dok su oni koji su podneli prijave mogli samo da gledaju i - sležu ramenima. Izvođač, firma "Ljubex doo" i investitor Olivera Ðurovic nisu postupili po odluci nadležnih organa, pa su se komšije, njih 40 koliko ima potpisnika peticije protiv ove nelegalne gradnje, obratilo redakciji našeg portala.

foto: Privatna arhiva / Espreso.co.rs

- Imamo sva potrebna dokumenta koji nalažu da investitor sruši nelegalno izgrađene spratove, ali to ne poštuje, a niko od nadležnih gradskih organa ne čini ništa kako bi ga prisilili na to. Takode, pošto je prošao rok koji je dat za rušenje, ne dolazi niko iz opštine da oni sruše, pošto je vec takva situacija. Iako bi zakon trebalo svi da poštuju, očigledno postoje oni za koje on ne važi - kaže za Espreso predstavnica građana, Marija Novković .

Ona deli zabrinutost svojih komšija da takva nelegalna gradnja predstavlja ispit za sve, jer je to područje sklono klizištima, i ukoliko svako ko ima novca krene da gradi onako kako mu se prohte, biće ugroženo stotinak građana ovog dela Zvezdare.

foto: Privatna arhiva / Espreso.co.rs

- Kao grupa građana uputili smo prijavu građevinskoj inspekciji opštine Zvezdra, i zahtevali da se izvrši kontrola radova, budući da značajno odstupaju od dobijene građevinske dozvole i ugrožavaju bezbednost stanara. Na navedenoj lokaciji izgrađena je zgrada većeg gabarita u temelju i sadrži dva sprata više, odnosno šest spratova. Zgrada je sagrađena do samog trotoara, odnosno nema potrebne udaljenosti. Izgradnjom zgrade većeg gabarita i veće spratnosti narušava se statika celog našeg kraja, a poznato je da je brdo Zvezdara sklono klizištima. Postoje kuće kojima se pojavljuju pukotine na zidu, a toga ranije nije bilo i ako se te kuće nalaze na predmetnoj lokaciji više od 50 godina. Svojim izgledom i visinom, zgrada ruži izgled naselja porodičnih stambenih zgrada. Postavlja se i pitanje parkiranja, jer već u postojećim uslovima nema dovoljno parking prostora. Investitori kao ni izvođači radova nisu se bavili ovim pitanjima, jer imaju interes da stanove prodaju, a nama kao građanima ostaće problem koji neće biti moguće rešiti u postojećim uslovima ukoliko se ova nedozvoljena gradnja nastavi - kaže ona.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.