DAČIĆ: Stara ograda ponovo ispred Skupštine, fragment vraćen na mesto posle 65 godina
staro izdanje, Foto: Filip Plavčić

ograda

DAČIĆ: Stara ograda ponovo ispred Skupštine, fragment vraćen na mesto posle 65 godina

Reč je o sačuvanom fragmentu ograde, dužine oko četiri metra, koji je posle demontaže ugrađen ispred Titove vile "Biljana" u Ohridu

Objavljeno: 13:01h

Deo ograde, koja se do 1956. godine nalazila oko Doma Narodne skupštine u Beogradu, vraćen je na staro mesto.

Predstavnici Ohrida i delegacije Severne Makedonije predali su deo nekadašnje skupštinske ograde predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću.

Reč je o sačuvanom fragmentu ograde, dužine oko četiri metra, koji je posle demontaže ugrađen ispred Titove vile "Biljana" u Ohridu.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je bilo više koraka koji, kao kockice u mozaiku, pokazuju kakvi bi trebalo da budu odnosi dve zemlje - bratski i prijateljski.

Konstantin Georgijevski, gradonačelnik Ohrida najavio je da će uskoro biti doneta odluka da za turiste iz Srbije ove sezone parking u gradu bude besplatan.

Zgrada Doma Narodne skupštine, prvobitno Doma narodnog predstavništva, počela je da se gradi 1907. godine, kao reprezentativno zdanje za potrebe Kraljevine Srbije.

Izgradnja je bila završena 1936. godine, skoro tri decenije po polaganju kamena temeljca, kada je postavljena i dekorativna ograda.

Raskošna ograda se na tom mestu nalazila do 1956. godine, kada je demontirana i uklonjena prilikom uređenja Trga Marksa i Engelsa (danas Trg Nikole Pašića).

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.