Buka iz kafića ne prestaju, prve prijave vlasnicima zbog kršenja novih propisa!
Foto: Profimedia

Noći bez sna

Buka iz kafića ne prestaju, prve prijave vlasnicima zbog kršenja novih propisa!

Posle višemesečne nesanice zbog buke u komšiluku, stanari Cetinjske i Zetske ulice u Beogradu prethodne dve nedelje su mirno spavali. Međutim, u toku vikenda povišeni decibeli opet su parali uši
Objavljeno: 09:51h

Kafići u centru Beograda već dve nedelje rade po novim pravilima, to jest kraće, pa stanari u Zetskoj, Skadarskoj i Cetinjskoj kažu da je situacija bolja. Ipak, tokom prethodnog vikenda u kontroli ugostiteljskih objekata u tim ulicama podnete su tri prijave zbog emitovanje muzike sa razglasa, van vremena u kome je to dozvoljeno i jedna prijava zbog nepoštovanja odluke o radnom vremenu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Posle višemesečne nesanice zbog buke u komšiluku, stanari Cetinjske i Zetske ulice u Beogradu prethodne dve nedelje su mirno spavali. Međutim, u toku vikenda povišeni decibeli opet su parali uši.

"Imamo dosta bundžija koji ne žele da poštuju tu zabranu. Prvi vikend je poštovano stopostotno od strane svih vlasnika ovih lokala, međutim sada već pokušavaju da traže krivine. Radnim danima je sjajno, znači nema nikakvih problema. Međutim, kada dođe vikend mnogi rade i do četiri. Mi imamo izjave mnogih vlasnika ovih lokala da ih baš briga", rekla je Tamara Rukavina iz Udruženja građana "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu".

Ugostitelji kažu da poštuju zakon i da u predviđeno vreme gase muziku.

"Lično su došli da nam uruče to rešenje i kako sada to treba da se radi. Od te večere dolaze, neću da kažem svako veče, ali maltene svako veče - prođe jedna garnitura njih od 23 sata da se proveri da li je muzika ugašena. Prođu sat vremena kasnije da provere da li je zatvoreno. Pisani su zapisnici, ali što se nas tiče, sve je u redu", kaže Milica Kukić iz "Trafoa".

Prema novoj odluci, muzika može da se čuje do 23 sata radnim danima, a vikendom do ponoći.

"Najrizičniji period eventualnog nepoštovanja odluke su petak i subota. Ono što moram da podvučem jeste da većina ugostitelja uglavnom i poštuje odluku, ali ima i sporadičnih slučajeva koji su se oglušili o ovu odluku", rekla je Sonja Podunavac, sekretarka Skupštine grada Beograda.

Da li se zakon krši proveravaju inspektori i komunalna policija. U slučaju potrebe, mogu da angažuju i policiju.

"U pojedinačnim slučajevima dešavaju se čak i pretnje, dešavaju se proklinjanja. Naravno, mi se trudimo da se ne obaziremo mnogo na to, ali ukoliko bi se pojačalo onda bi to moglo da se tretira i kao napad na službeno lice i mogla bi da se podnese krivična prijava za napad", kaže inspektor Radojica Svorcan.

Kako bi se trajno rešio ovaj problem u proceduri je Zakon o zaštiti od buke. Osim što bi se povećala ovlašćenja inspektora, Zakon treba da uredi način na koji se grade ugostiteljski objekti odnosno, šta sve mora objekat da ima da bi emitovao muziku.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.