Kakva Atina, kakav Zagreb: Zbog ovoga je Beograd glavni centar na Balkanu (FOTO)
Foto: Stock

grad budućnosti

Kakva Atina, kakav Zagreb: Zbog ovoga je Beograd glavni centar na Balkanu (FOTO)

Mnogi glavni grad Srbije nisu zavoleli na osnovu građevina koje su videli u njemu, već zbog onoga što je ostalo u njihovim srcima, ono što su zauvek poneli iz srpske prestonice
Objavljeno: 17:34h

Šta je to što Beograd izdvaja od ostalih glavnih gradova u regionu poput Atine, Zagreba, Sarajeva, Ljubljane, Bukurešta, Skoplja i Tirane i svrstava ga u glavni medijski, kongresni i kulturni centar Balkanskog poluostrva.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Od početka 1900-ih godina Beograd je u celom regionu gotovo uvek prednjačio u svemu.

7 stvari koje fale da bi BG bio prava metropola (VIDEO) (FOTO)

Zauzima centralno mesto Balkanskog poluostrva. Jedan je od retkih gradova u svetu koji leži na ušću dveju reka, Save u Dunav. Zbog idealnog geografskog položaja glavno je čvorište puteva od istoka ka zapadu. Nažalost, zbog toga je bio i više puta razrušavan, od Prvog svetskog rata, pa sve do NATO bombardovanja.

foto: Dado Đilas

U Beogradu živi 1.200.000 ljudi, dok njegovo širo područje zahvata populaciju od 1.650.000 stanovnika. Posle Atine, najnaseljeniji je grad na Balkanu.

Pre svega, naš glavni grad, u odnosu na ostale prestonice u okruženju, počeo je da se ističe po kulturi.

Sve je počelo davne 1896. godine sa prvom filmskom projekcijom na Balkanu održanoj u kafani "Zlatni krst" na Terazijama. 1908. godine Balkansko poluostrvo dobilo je svoj prvi stalni bioskop, na mestu današnjeg Bezistana.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.