GRADONAČELNIK BEOGRADA UPOZORAVA NA DRAMATIČNU SITUACIJU: Policijski ČAS je još uvek MOGUĆNOST!
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, Foto: Zoran Jevtić

UPOZORIO

GRADONAČELNIK BEOGRADA UPOZORAVA NA DRAMATIČNU SITUACIJU: Policijski ČAS je još uvek MOGUĆNOST!

Od početka kontrole 11629 inspekcijskih nadzora

Objavljeno:

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je od pojave koronavirusa pa do danas preduzet širok spektar mera sa različitom kombinacijom i u različitim vremenskim periodima.

Radojičić je za Informer.rs objasnio da zdravstveni sistem ima svoje kapacitete, ali da je situacija dramatična.

- Situacija je već sada dramatična i loša, a zdravstveni sistem ima svoje kapacitete. Ovde nije reč samo o izazovima u prostornim rešenjima već i ljudskim resursima, odnosno kadru obučenom za rad u ovim uslovima i sa pacijentima koji su zaraženi i imaju najteže kliničke slike - objasnio je Radojičić.

- Do ovog trenutka smo, iako su veliki napori da zdravstveni sistem održi, uspevali da ga prilagodimo postojećim okolnostima, ali nažalost uvek postoji ta neka tačka kada to više neće biti moguće i ona nije daleko.

Ističe da je od pojave koronavirusa pa do danas preduzet širok spektar mera sa različitom kombinacijom u različitim vremenskim periodima, imajući u vidu epidemiološku situaciju i brojne faktore kao što su ekonomska situacija i optimalno funkcionisanje grada.

foto: Beta

Od početka kontrole 11629 inspekcijskih nadzora

- Od početka kontrole poštovanja epidemioloških mera, bilo je ukupno 11629 inspekcijskih nadzora. Od toga je napisano 428 prekršajnih naloga od strane Sekretarijata za inspekcijske poslove, a 198 od strane Republičke sanitarne inspekcije. Nadležna republička inspekcija donela je 11 rešenja o zabrani korišćenja prostorija i tri rešenja o zatvaranju objekata - rekao je Radojičić.

Danima se spekuliše i priča o policijskom času kao nekoj od sledećih mera, a gradonačelnik ističe da je to mera koju niko od nas ne želi.

- Policijski čas je mogućnost koja je uvek na stolu i koju niko od nas ne želi - rekao je Radojičić za Informer.rs.

On je dodao da su građani već pokazali stpljenje i razumevanje u meri za koju nisu ni znali da je poseduju, a da nas je epidemija naučila za šta smo sve sposobni.

foto: EPA/Ashley Crowden

- Mnogo toga je sada na ličnoj odgovornosti pojednica uz sve postojeće mere jer samo tako ćemo doći do konkretnih rezultata.

Putnici se pridržavaju mera

- Putnici u gradskom prevozu se uglavnom pridržavaju definisanih pravila. Imamo i retkih izuzetaka gde ne nose maske, ali uglavnom se pridržavaju.

Izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definisano je da kontrolu poštovanja mera mogu da sprovode i komunalni milicajci i komunalni inspektori.

- To do sada nije bio slučaj, ali Zakon sada daje veća ovlašćenja komunalnim milicionerima, ali i to rešenje nije smišljeno da bismo se opustili jer kažnjavanje nije epidemiološka mera. Sada će između 400 i 500 ljudi vršiti kontrolu i siguran sam da će ona biti efikasnija - zaključio je Radojičić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.