Nekada kultna mesta, danas pod katancem: Beogradski bioskopi zvrje prazni i propadaju (VIDEO)
Foto: Nebojša Mandić

PROHUJALO S VIHOROM

Nekada kultna mesta, danas pod katancem: Beogradski bioskopi zvrje prazni i propadaju (VIDEO)

Nekada su u te bioskope ulazili i holivudski glumci poput Roberta de Nira, Džek Niklsona i mnogih drugih, sada sve propada
Objavljeno:

Poznato je da kultni bioskopi u Beogradu ne rade već godinama unazad. "Zvezda", "Kozara", "Jadran", "20. oktobar", "Avala" i mnogi drugi, zatvorili su vrata za svoje posetioce.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ne zato što su tako hteli, ne zato što nije imao ko da dolazi u njih, već zbog neuspelih privatizacija.

Nekada su u te bioskope dolazili i holivudski glumci poput Roberta de Nira, Džek Niklsona i mnogih drugih, sada sve propada.

foto: Filip Plavčić

- Reč je o spornim prodajama bioskopa "Kozara", "Jadran", "Partizan", "Voždovac" i "Slavica" tokom 2008. godine privrednom društvu "Shutnell Ltd." sa sedištem u Nikoziji, na Kipru. Pomenuta kiparska kompanija uplatila je samo 10 odsto od ugovorene kupoprodajne cene na račun "Beograd filma", dok je ostatak simulovanim poslovima "pripao" pomenutoj kiparskoj firmi, za koju se sumnja da iza stoji Nikola Đivanović . Na račun "Shutnell Ltd." leglo je 16,3 miliona evra, a vlasnik ove kiparske firme, kompanija "MTM nomines ltd.", zatim je pomenutu firmu prodala jednom trgovinskom lancu u Srbiji - piše na Fejsbuk stranici "Gde je sada moj Beograd?".

foto: Nebojša Mandić

Đivanović je preduzeće “Beograd film” kupio u postupku privatizacije u februaru 2007. godine na aukciji za tadašnjih 9,2 miliona evra.

On je postao vlasnik 70 odsto “Beograd filma”, dok je ostatak pripao radnicima firme, odnosno malim akcionarima. Preduzeće “Beograd film” tada je u svom sastavu imalo 14 beogradskih bioskopa - "Kozara", "Zvezda", "Jadran", "Balkan", "Odeon", "20. oktobar", "Kosmaj", "Central", "Slavica", "Avala", "Jedinstvo", "Drina", "Partizan" i "Voždovac".

Akcionari su sve vreme tvrdili da novi vlasnik nema nameru da nastavi sa delatnošću, niti da investira u obnovu bioskopa, i tražili su poništavanje te privatizacije, a njihov strah se već sledeće godine pokazao opravdanim, sudeći po optužnici.

Nikola Đivanović vlasnik je i preduzeća "Lajt blu trejding Bahamas ltd." sa Bahama. On je u periodu od 2001. do 2004. bio savetnik tadašnjeg guvernera Narodne banke Mlađana Dinkića, a saradnju su nastavili i kada je Dinkić postao ministar finansija. Đivanović je radio na, kako je objašnjeno, uspostavljanju prvog domaćeg tržišta obveznica stare devizne štednje, formiranju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita i na više drugih projekata.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.