MOGUĆE JE DA DOĐE DO NEKE VRSTE ZATVARANJA! Dr Kon o situaciji u Beogradu: KRITIČNO JE!
Dr Kon o situaciji u Beogradu, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

RASTE BROJ OBOLELIH

MOGUĆE JE DA DOĐE DO NEKE VRSTE ZATVARANJA! Dr Kon o situaciji u Beogradu: KRITIČNO JE!

Kada je u pitanju njegovo noćašnje izjašnjavanje na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je građane zamolio da čuvaju zdravlje i ne izlaze tokom vikenda, dr Kon je istakao da "oseća potrebu da se jasno lično izrazi po tom pitanju"

Objavljeno:

U Beogradu se beleži ponovni rast obolelih od virusa korona, a epidemiološka situacija na nivou cele zemlje iz nepovoljne prelazi u vanrednu, istakao je epidemiolog dr Predrag Kon.

- U Beogradu je 1.106 zaraženih, što je ponovni rast. Onaj jedan dan predaha što smo imali ništa nije vredeo. Sada ćemo videti posledice prošlog vikenda jer se registruju oni koji su se tada zaražavali. Očekujemo da se rast nastavi i tokom sledeće nedelje, ali da tada makar malo popusti ovo naglo povećanje broja zaraženih kakvo smo imali do sada - istakao je dr Kon u gostovanju na TV Pink.

On je dodao i da je "situacija u Beogradu kritična", te da se bolnički kapaciteti popunjavaju velikom brzinom i da se traži privremeno rešenje u vidu smeštaja za obolele iz Beograda, koji će možda biti i van prestonice.

Kada je u pitanju njegovo noćašnje izjašnjavanje na društvenoj mreži Fejsbuk, gde je građane zamolio da čuvaju zdravlje i ne izlaze tokom vikenda, dr Kon je istakao da "oseća potrebu da se jasno lično izrazi po tom pitanju".

- Dugo se nismo sastajali u Kriznom štabu i to bi trebalo da se promeni. Nastupa vikend, vreme kada najviše dolazi do zaražavanja u Beogradu, posebno u uslovima gde trešti muzika i gde se naginjemo jedni ka drugima i vičemo da bismo se čuli. To su situacije koje mnogo pogoduju virusu - objasnio je.

Dodao je i da te situacije moraju da se izbegavaju i "prvi put tokom ovog vikenda ne smeju da se dozvole", te da okolnosti u okviru noćnog provoda moraju da se spreče, a da zabrana rada nije jedini način za to.

- Ne mogu da pričam na koji način se to može razraditi pre nego što se donese odluka. Od 21. oktobra imamo Uredbu o ponašanju tokom epidemije kovida - kaže Kon, uz objašnjenje da u Beogradu vanredna situacija ni u jednom momentu nije ugašena.

On je istakao da mere kave su donete u Nemačkoj, gde ugostiteljski objekti rade do 23 sata, ali je zabranjena glasna muzika i točenje alkohola posle 21 sat može da bude rešenje i kod nas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.