BEOGRAD U CRVENOJ ZONI! Dišemo otrove, zna se zašto je SAD VAZDUH POSEBNO LOŠ
Beograd je jedan od najzagađenijih gradova na svetu, Foto: Prinscreen Youtube

nEVEROVATNO

BEOGRAD U CRVENOJ ZONI! Dišemo otrove, zna se zašto je SAD VAZDUH POSEBNO LOŠ

Osim Beograda, najzagađeniji gradovi u Srbiji su Pančevo, Užice, Smederevo, Bor...

Objavljeno: 27.10.2020. 10:56h

Podaci sa međunarodnog sajta "Ervizual" koji koristi podatke naše Agencije za zaštitu životne sredine i drugih državnih ustanova koje obavljaju ovakva merenja, zacrvenilo je srpsku prestonicu i ponovo ukazao na drastično veće količine kancerogenih praštastih materijala u vazduhu.

Osim Beograda, najzagađeniji gradovi u Srbiji su Pančevo, Užice, Smederevo, Bor...

Srbiju ovaj problem muči već decenijama, a pomaka u rešavanju problema gotovo da nema. Stručnjaci upozoravaju da su najveću zagađivači vazduha u našoj zemlji termoelektrane, kućna ložišta i saobraćaj. "Slika" našeg vazduha će biti i lošija zbog početka grejne sezone i sagorevanja fosilnih goriva.

- Najveći problem su čestice PM 10 i PM 2,5 koje nastaju u termoelektranama i kućnim ložištima zbog sagorevanja ulja - objašnjava Dubravka Relić, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu.

Kako navodi, čestice ne vidimo i što su sitnije kao na primer ove PM 2,5, to su i opasnije. One lakše uđu i u najdublje delove pluća, za razliku od krupnih, koje možemo i da izbacimo.

- Jedino rešenje za ovo aerozagađenje je da se ne sagorevaju fosilna goriva. Uz to na povećane koncentacije zagađujućih materija u vazduhu utiču i vremenski uslovi. Zbog toga zimi noću ne bi trebalo da otvaramo prozore, posebno kada osetimo neprijatan miris napolju. Beogradu je spas vetar, ali je problem sa gradovima u kotlinama - pričala je profesorka.

- Država bi trebalo da spusti cenu gasa ali i sama da počne da ga koristi. Svima se, nažalost, više isplati da koriste ugalj - zaključila je Dubravka.

Bonus video:

(Espreso.rs/Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media