NAPETO U CENTRU BEOGRADA: Desničari krenuli ka izložbi MIRDITA, kordoni policije na ulici (FOTO)
Mirdita, Foto: Emilija Jovanović, Espreso.co.rs

tenzija raste

NAPETO U CENTRU BEOGRADA: Desničari krenuli ka izložbi MIRDITA, kordoni policije na ulici (FOTO)

Ekstremističke organizacije su i ranijih godina organizovale okupljanja i izazivale incidente prilikom organizovanja ovog tradicionalnog festivala

Objavljeno: 18:07h

Festival „Mirdita, dobar dan” biće otvoren danas u beogradskom Centru za Kulturnu dekontaminaciju, i dok organizatori naglašavaju da je reč o simbolu saradnje i komunikacije između Prištine i Beograda, iz Srpske stranke Zavetnici najavljuju miran protest i poručuju da je festival politički projekat i provokacija.

foto: Emilija Jovanović, Espreso.co.rs

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je u jutarnjim časovima nadležne državne organe da spreče okupljanje desnih ekstremista koje je najavljeno za večeras u Beogradu, koji su povodom otvaranja umetničkog festivala "Mirdita, dobar dan".

Na društvenim mrežama osvanuli su pozivi na protest protiv festivala "Mirdita, dobar dan", a ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde će festival biti održan, oblepljen je plakatima i porukom "Mirdita, laku noć".

Kako je počeo protest, kordoni policije preplavili su ulice Beograda, narod desničarski orjentisan odazvao se i priključio manifestaciji, a u gradu je postalo itekako napeto.

foto: Emilija Jovanović, Espreso.co.rs

Nekoliko desetina ljudi, predvođenih predsednicom desničarske Srpske stranke Zavetnici Milicom Đurđević Stamenkovski, došlo je oko 18 časova za kada je najavljeno otvaranje festivala, do kordona policije koji ih je zaustavio desetak metara od ulaza u CZKD.

foto: Emilija Jovanović, Espreso.co.rs

Okupljeni nose zastave Srbije i 'Zavetnika', transparente sa fotografijama srpskih manastira na Kosovu i uzvikuju parole o Kosovu.

Sam CZKD, gde će festival biti otvoren, već je tokom dana bio oblepljen plakatima i porukom "Mirdita, laku noć", a društvenim mrežama osvanuli su pozivi na protest protiv festivala.

foto: Emilija Jovanović, Espreso.co.rs

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.