NAJPOPULARNIJE MESTO U BEOGRADU KRIJE JEZIVU TAJNU: Svaki dan hodamo po ovome, a nemamo pojma ŠTA JE ISPOD (FOTO)
Trg Republike, Foto: Filip Plavčić

iju svašta

NAJPOPULARNIJE MESTO U BEOGRADU KRIJE JEZIVU TAJNU: Svaki dan hodamo po ovome, a nemamo pojma ŠTA JE ISPOD (FOTO)

Još jedno poznato veće groblje bilo je na Tašmajdanu pored crkve sv. Marka

Objavljeno:

Prošlo je 76 godina od kako je glavni grad Srbije Beograd oslobođen od nacista u Drugom svetskom ratu, ali mnoge priče iz oslobođenja su i dalje pod velom tajne i iz decenije u deceniju iskoče neke nove.

Na društvenim mrežama su se baš na godišnjicu oslobođenja Beograda pojavile fotografije kako od tog 20.10.1944. godine tako i posleratne koje mnogo otkrivaju o herojskoj borbi NOVJ i saveznika kako bi okupatore proterale iz zemlje.

Tako su se pojavile i fotografije sa Trga iz 1954. godine kako ljudi otkopavaju mrtva tela oslobodioca Beograda.

Naime na današnjem Trgu Republike te 1954. godine stajao je spomenik borcima koji je uklonjen te godine kada su tela ekshumirana i premeštena na Groblje oslobodilaca.

Malo ko je znao da se na tom potezu nalazilo veliko groblje, tzv masovna grobnica junaka, vojnika koji su poginuli u slavu Beograda, ali ipak, istorija nas uči da ovo nije jedini slučaj.

Tokom i posle bitke za oslobođenje Beograda vojnici obe strane su sahranjivani svoje mrtve širom rada, po baštama, dvorištima, parkovima.

Još jedno poznato veće groblje bilo je na Tašmajdanu pored crkve sv. Marka.

Kroz Srbiju je tada, prema istorijskim podacima protutnjalo samo pola miliona crvenoarmejaca, te nije ni čudo što su se decenijama posle ove bitke pronalazile kosti mrtvih boraca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.