BEOGRAD JE BUKVALNO NA IVICI EKSPLOZIJE KORONE: Epidemiolozi su baš zabrinuti
Beograd sve veće potencijalno žarište, Foto: EPA/Tina Romano

EPIDEMIJA

BEOGRAD JE BUKVALNO NA IVICI EKSPLOZIJE KORONE: Epidemiolozi su baš zabrinuti

Epidemiološka situacija nije podjednako loša u celoj Srbiji

Objavljeno:

Sa više od 100 zaraženih koronom na 100.000 stanovnika Beograd je sve veće potencijalno žarište kovida 19. To potvrđuju i epidemiolozi ocenom da je situacija u prestonici iz “nesigurne”, prešla u “nepovoljnu”.

Iako pojedini članovi Kriznog štaba otvoreno najavljuju i mogućnost radikalnih mera krajem nedelje, ako se ne budu poštovale preporuke, premijerka Ana Brnabić rekla je juče da se trenutno ne planira nikakva zabrana kretanja.

Juče su potvrđena 122 slučaja infekcije na 5.746 testiranih, ali to nije ohrabrenje, iako smo u nedelju imali 214 zaraženih, jer i epidemiolozi kažu da izveštaji koji stižu ponedeljkom nisu najrelevantniji s obzirom na to da ne rade sve laboratorije vikendom. U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe, a od 408 obolelih od kovida koji se leče u bolnicama, na respiratorima je 24.

Epidemiološka situacija nije podjednako loša u celoj Srbiji, ali epidemiolog Predrag Kon kaže da “Beograd vuče, i povlači sve ostale”. Od ukupnog broja novozaraženih za dan, 88 je iz Beograda, što je čak 72 odsto, iz Novog Sada i Valjeva po sedam, iz Prijepolja troje…

– Najveći problem su lokalna okupljanja, gde na malom prostoru veliki broj ljudi dolazi u kontakt, što se pokazalo najopasnijim vidom širenja virusa – smatra pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Epidemiološka situacija u Srbiji je, ipak, i dalje mnogo bolja nego u većini zemalja, ali se pogoršava.

– Manji rizik od inficiranja nego što je u Srbiji sada imaju Holandija, Norveška i Turska, ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas teši – smatra dr Darija Kisić Tepavčević. – Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast zaraženih.

foto: Emilija Jovanović

Potencijal za prenošenje virusa u Evropi je trostruko veći nego što je bio, i Srbija to, i pored dobrih rezultata, ne može da ignoriše.

– Što je veći broj obolelih, veći je broj onih sa težim oblicima iako samo 10-15 odsto zahteva hospitalizaciju – kaže Darija Kisić Tepavčević. – Sve je zatvoreni krug i zavisi od intenziteta prenošenja, i ako se on spreči onda će i parametri biti bolji.

Krizni štab, bar prema utiscima koje je preneo dr Kon, “frustrira činjenica što kontrola nošenja maski ne može da se sprovede do kraja”:

– I nadležni hoće isto, kontrolu, a dođete u situaciju da se to ne sprovodi. Ovog puta su to zahtevi i prema lokalnim kriznim štabovima da pojačaju svoja delovanja i svim nadležnim, ne samo inspekcijama, da vrše kontrolu. Kontrola podrazumeva i kažnjavanja. Nemoguće je da smo se prebacili na teren kažnjavanja kao najznačajnije, umesto da sprovođenje mera bude najznačajnije. I mi smo rezignirani i frustrirani zbog nesprovođenja mera – kaže Kon.

foto: Printskrin / Pink

Kovid stigao sa rođendana?

Samo u jednom oktobarskom danu u Valjevu bilo je više novozaraženih virusom korona nego tokom čitavog septembra! Nagli skok broja obolelih povezuje se sa brojnim slavljima, posebno sa jednom proslavom punoletstva održanom u okolini ovog grada. Na veselju je bilo oko 60 gostiju.

U oktobru je za 24 časa bilo 24 novih slučajeva zaraze, što je najveći broj još od 1. avgusta, kada je bilo 25 inficiranih. Infekcija je dokazana kod više gostiju, ili njihovih kontakata.

– Proslave, punoletstva, svadbe, u privatnoj režiji, ili u restoranima, organizuju se na sve strane, na mnogima bude i po nekoliko stotina gostiju. Neretko, propisane, ili preporučene mere se ne poštuju, ili ih ne primenjuju svi – kaže sagovornik “Novosti”.

Nadležne inspekcije, kontrolišu samo kafane i mesta po prijavi građana. Nije moguće kontrolisati sve ugostiteljske objekte, kao ni privatne proslave, jer Valjevo ima samo tri sanitarna inspektora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.