U TOKU UKLANJANJE BESPRAVNOG OBJEKTA, koji je oštetio muzej jednog od naših NAJPOZNATIJIH NAUČNIKA
Ilustracija, Foto: Aleksandar Stojanovic

KRIVIČNA PRIJAVA

U TOKU UKLANJANJE BESPRAVNOG OBJEKTA, koji je oštetio muzej jednog od naših NAJPOZNATIJIH NAUČNIKA

Prema rečima gradske sekretarke za inspekcijske poslove Sonje Božović, u Beogradu je samo u ovoj godini uklonjeno devet bespravno podignutih objekata i zatvoreno više od 240 gradilišta.

Objavljeno: 11:15h

U toku je uklanjanje bespravno izvedenih radova na objektu u Ulici Jelene Ćetković 3, koji se nalazi u neposrednoj blizini Muzeja Jovana Cvijića, a prema rečima gradske sekretarke za inspekcijske poslove Sonje Božović, u Beogradu je samo u ovoj godini uklonjeno devet bespravno podignutih objekata i zatvoreno više od 240 gradilišta.

Ona je navela da je inspekcija izašla na teren za vreme vanrednog stanja jer je izvođenje radova na bespravnom objektu u Ulici Jelene Ćetković dovelo do oštećenja Muzeja Jovana Cvijića, o čemu ih je obavestio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, kao i direktorka ovog muzeja.

Božović je navela da bivša opštinska vlast nije primetila bilo kakvo izvođenje radova u blizini opštine, iako su oni izdali dozvolu za tekuće održavanje i sanaciju.

Inspekcija je, kaže, postupila odmah po saznanju, izašla na teren i zatvorila gradilište, donela rešenje o uklanjanju bespravno izvedenih radova i nadležnom tužilaštvu podnela odgovarajuću krivičnu prijavu.

Dodala je da su sa izvršenjem započeli 23. septembra, ali da rušenje nije moglo da se sprovede zbog specifičnosti terena.

"Muzej Jovana Cvijića je u neposrednoj blizini, iza je vrtić, saobraćajnica, tako da smo morali da preduzmemo sve pripremne radnje kako bi se obezbedili okolni objekti i kako bi moglo bezbedno da se sprovede rušenje. Ono je počelo juce i uskoro radnici i mašine nastavljaju sa rušenjem", rekla je Božović za TV Pink, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Precizirala je da je od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji, kada je nadležnost građevinske inspekcije prešla na Sekretarijat za inspekcijske poslove, doneto više od 2.000 rešenja, podneto više od 550 krivičnih prijava i da su srušena 32 nelegalna objekta.

"Samo u ovoj godini uklonili smo devet bespravno podignutih objekata i zatvorili više od 240 gradilišta", naglasila je Božović i pozvala građane da prijave bespravnu gradnju, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.