DA LI JE OVO MOGUĆE? Procureo snimak Beograda star 100 GODINA! Ovo je NEVEROVATNO, dobro pogledajte! (VIDEO)
Beograd, Foto: Printscreen

BEOGRAd NEKADA

DA LI JE OVO MOGUĆE? Procureo snimak Beograda star 100 GODINA! Ovo je NEVEROVATNO, dobro pogledajte! (VIDEO)

Tokom 1923. godine napravljen je novi Generalni urbanistički plan

Objavljeno: 15:49h

Danas vam donosimo malo atmosfere crno-belog Beograda. Prestonica nije uvek izgledala onako kako izgleda sada, a mi smo odlučili da vas vratimo u neko prošlo vreme, u jedan Beograd pun duše i srca.

Beograd se dosta promenio, već u prvih desetak godina nakon Prvog svetskog rata. Mnoge ulice su dobile nov izgled, neke su čak i proširene. Umesto starih kuća podignute su nove palate i višespratnice. A na mestima gde su se nalazile njive počeli su da se stvaraju novi delovi grada.

Tokom 1923. godine napravljen je novi Generalni urbanistički plan. Po prvi put u beogradskoj istoriji je iznet plan da se grad proširi na levu obalu Save, Veliko ratno ostrvo i Adu Ciganliju.

1924. godine je izgrađena zgrada SANU-a, a centar grada je poprimio evropski izgled. Izgrađena je u akademskom stilu, sa elementima "Art Nouveau", a delo je Dragutina Đorđevića i Andre Stevanovića.

Tih godina su se turizmom sistematski bavili državni i opštinski organi vlasti, velikani srpske književnosti, udruženja građana i pojedinci.

1928. godine otvoren je Umetnički paviljon Udruženja prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić", a turizam je procvetao.

Dvadesetih i tridesetih godina se broj stanovnika u Beogradu povećao na 239.000, a njegov rast se nastavio sve do 1940. godine kada je iznosio oko 320.000.

Pogledajte Beograd dvadesetih godina, i dalje možete prepoznati svaki delić ovog grada.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.