OVA FOTOGRAFIJA LEPE DEVOJKE PORED PALME JE PRAVI HIT: Svi misle jedno, a REALNOST JE SASVIM DRUGAČIJA! (FOTO)
Palme na Kalemegdanu, Foto: Aleksandra Čolić

zasađene palme

OVA FOTOGRAFIJA LEPE DEVOJKE PORED PALME JE PRAVI HIT: Svi misle jedno, a REALNOST JE SASVIM DRUGAČIJA! (FOTO)

Iako palme nisu karakteristične za ovu vrstu podneblja, stručnjaci smatraju da zime više nisu tako oštre u našoj zemlji!

Objavljeno: 08:26h

Ukoliko mislite da su ove fotografije nastale na Palmi de Majorci ili na nekom drugom turistički atraktivnom mestu, varate se.

Lokacija ovih palmi svima vam je dobro poznata, a posebno je popularna među građanima, dok je turisti obavezno posete.

Reč je o čuvenoj beogradskoj tvrđavi Kalemegdan, gde su sveže zasađene palme, koje predstavljaju iznenađenje prolaznicima.

Jedna od šest palmi
Jedna od šest palmifoto: Aleksandra Čolić

Na javnoj, zelenoj površini zasađeno je šest stabala ove tropske biljke, koja većinu prolaznika asocira na odmor i plažu. Sadnice su pristigle iz Španije, a stručnjaci iz JKP Beograd su se odlučili za primerke visoke oko 3.5 metra.

Iako palme nisu karakteristične za ovu vrstu podneblja, stručnjaci smatraju da zime više nisu tako oštre u našoj zemlji, te da ih ne obiluju ekstremno niske temperature. Takođe, ove biljke se tokom zimskih meseci štite svojom krošnjom od niskih temperatura koje ih mogu oštetiti.

Palma u Beogradu
Palma u Beogradufoto: Aleksandra Čolić

Pored ovih primeraka u Beogradu postoji još uspešno odgajenih tropskih biljaka u privatnim posedima, kao što su banane i masline, a smatra se da ova vrsta biljaka može da izdrži temperaturu i do petnaest stepeni ispod nule.

Palme se često koriste u ozelenjavanju parkova i vrtova, odnosno na otvorenom, ali često se vlasnici odlučuju da ih gaje i u zatvorenom prostoru, u zelenicima ili saksijama. Oduvek su cenjene kao ukras, a u poeziji su posmatrane kao ideal savršenstva. Čak se i drvo života često prikazuje u obliku palme.

Novozasađena palma
Novozasađena palmafoto: Aleksandra Čolić

Nema sumnje da će ova biljka iznenaditi mnoge posetioce Kalemegdana, a da li će se održati i nakon zime ostaje da vidimo. Za sada možemo samo da uživamo u lepom prizoru, zamisljamo visoke temperature i tropske destinacije.

Red palmi
Red palmifoto: Aleksandra Čolić

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.