KORONA UŠLA U BG ŠKOLU VEĆ 1. SEPTEMBRA! Poslali dete iako su čekali rezultat testa, MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO
Poslali dete iako su čekali rezultat testa, Foto: Printscreen/GoogleStreetView

NESAVESNI RODITELJI

KORONA UŠLA U BG ŠKOLU VEĆ 1. SEPTEMBRA! Poslali dete iako su čekali rezultat testa, MINISTARSTVO HITNO REAGOVALO

Naime, dete je testirano 31. avgusta, a roditelji su ga, uprkos tome što još uvek nisu znali da li je test negativan ili pozitivan na kovid, poslali među ostalu decu

Objavljeno:

Već 1. septembra korona virus je ušao u jednu beogradsku osnovnu školu, a protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja Centru za socijalni rad.

Ovo je za "Blic" potvrdio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ceo slučaj desio se u Osnovnoj školi "Braća Jerković" u beogradskom naselju Železnik.

Kako saznajemo, učenik ide u treći razred, a majka ga je poslala u školu 1. septembra iako je čekala rezultate testa na kovid 19.

Naime, dete je testirano 31. avgusta, a roditelji su ga, uprkos tome što još uvek nisu znali da li je test negativan ili pozitivan na kovid, poslali među ostalu decu u školu. Da je učenik zaražen koronom, majka je saznala popodne i o tome odmah i obavestila učiteljicu. Međutim, dete je već provelo smenu zajendo sa ostalima iz grupe.

foto: Printscreen/Tanjug

Ministarstvo odmah reagovalo

Tim povodom kontaktirali smo ministra prosvete Mladena Šarčevića koji kaže da je u ceo slučaj upućen od početka.

- Čim smo saznali za slučaj, odmah smo preduzeli sve neophodne mere zaštite. Prosto je neverovatno da je majka, inače zaposlena u zdrastvu, poslala dete u školu. Nakon što je obavestila sve nadležne da je test bio pozitivan na koronu svi su se zapitali zbog čega ga je uopšte slala u školu. Srećom, sva deca su nosila maske i reč je o maloj grupi đaka - izjavio je za "Blic" ministar Šarčević.

Cela grupa na onlajn nastavi

On dodaje da je ta grupa učenika, sa kojom je zaraženi đak bio u kontaktu, prebačena na onlajn nastavu. Učitelj takođe ne dolazi u školu.

Porodici, međutim, zbog neodgovornog ponašanja slede sankcije.

Prijava protiv roditelja

- Ministarstvo prosvete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja - rekao je Šarčević.

Kako dodaje, možda je i dobro što se ovo desilo na samom početku školske godine, da služi za nauk svima da moraju da povedu računa.

- Pojedina Udruženja roditelja i Savet roditelja vezan je za školsku instituciju i svi moraju da povedu maksimalno računa kako se ovakvi slučajevi ne bi više događali - naglasio je Šarčević.

Za sada nije poznato iz kog razloga su roditelji testirali dete dan pre polaska u školu, niti da li je ono imalo nekakve simptome bolesti, odnosno bilo kakvu sumnju na korona virus.

Saznajemo i da je majka zaposlena u KBC "Dragiša Mišović", koja je kovid bolnica.

Dr Kisić: Postoji jasan plan šta se radi u ovakim situacijama

Povodom slučaja zaraze već prvog školskog dana oglasila se i epidemiolog i član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da je Institut za javno zdravlje "Batut" i tim epidemiologa napravio jasan plan postupanja u svim mogućim situacijama.

- Predviđene su sve situacije i direktni postupci. Da li je jedan slučaj u jednom odeljenju ili dva slučaja koja su povezana, koliki je procenat odeljenja zahvaćen - sve to je predviđeno i u zavisnosti od toga mere mogu da budu različite - istakla je ona za "Blic".

foto: Printscreen/Kurir

Prema njenim rečima, u nekim slučajevima može da dođe do pooštravanja svih preventivnih postupaka recimo na prvom mestu da bude obavezno nošenje maske neprestano, ali i da celo odeljenje ili čitava smena idu u samoizolaciju.

Istakla je da su svi zavodi i instituti dobili preporuke i da će isti algoritam važiti za celu zemlju.

Kisić Tepavčević je za "Blic" još jednom naglasila da je izuteno važan apel svima da moraju da sarađuju na svim nivoima, te da su svi jedan tim - i roditelji i nastavnici i svi građani.

Ne šaljite decu sa simptomima u školu!

- Naglasili smo da svako dete, ako ima bilo kakav simptom, mora ostati kod kuće dok se ne utvrdi da li je zaraženo koronom ili ne. Znamo da su roditelji pre slali decu kad imaju blage simptome u školu kada su bile u pitanju druge respiratorne infekcije, ali to ne sme biti slučaj sa koron virusom jer deca iako imaju blage simptome, mogu biti prenosioci - zaključuje Kisić Tepavčević.

Ona napominje za kraj da je u konkretnom slučaju osnovne škole iz Železnika, Ministarstvo prosvete odmah preduzelo najoštrije mere budući da se ovo desilo na samom početku.

- Iako nije bilo zaražavanja u školi, ovaj slučaj svima treba da služi za nauk svima - podvlači članica Kriznog štaba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.