BEOGRAD SE DELI NA 6 ZONA: Najavljene su i kazne za kršenje pravila
Beograd, Foto: Printscreen/Naxi kamera

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE

BEOGRAD SE DELI NA 6 ZONA: Najavljene su i kazne za kršenje pravila

Juče ujutru nivo buke na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša iznosio je 75 decibela, a dozvoljena je vrednost od 65

Objavljeno:

Najviše prijava, žalbi na buku inspektorima stiže leti. Planirano je da se uradi akustično zoniranje grada kojim će prestonica biti podeljena u šest zona, za koje će biti tačno precizirani granični decibeli.

Na teritoriji Beograda prva zona obuhvata delove za odmor i rekreaciju, bolnice, kulturno-istorijske lokalitete i velike parkove, piše RTS

Juče ujutru nivo buke na uglu ulica Kralja Milana i Kneza Miloša iznosio je 75 decibela, a dozvoljena je vrednost od 65.

Ovo je jedan od primera zbog čega je Grad pokrenuo proces bolje zaštite i rešavanje problema buke.

U svih 17 opština postojaće akustičke zone, a za svaku biće poznat maksimalan nivo buke koji je dozvoljen, a zavisiće od okruženja.

Šest akustičnih zona

"Što se tiče akustičkog zoniranja, on će da odrediti određene akustične vrednosti po decibelima koje će biti dozvoljene u određenoj zoni. Postoji po metodologiji, šest akustičkih zona", objašnjava Ivana Vilotijević, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

Svako merenje buke se obavlja u dva ciklusa, tokom proleća i jeseni. Trenutno postoji 35 mernih stanica u Beogradu i tokom proleća na 14 mesta je zabeležen veći nivo buke od dozvoljenog, a zoniranje će omogućiti da se prepoznaju izvori buke u svakom delu grada.

"Akustičkim zoniranjem omogućavamo ako su u jednoj zgradi stanovi okrenuti ka saobraćajnicama i druge stanove koji su okrenuti ka drugoj zoni, biće različite vrednosti i inspektor će imati jasnu smernicu koji je dozvoljen nivo buke", napominje Vilotijevićeva.

Proveru buke do sada su vršili ekološki inspektori, a izmenom Zakona o buci, nadzor nivoa buke vršiće i komunalna milicija.

Oni će sada moći da deluju na terenu i više neće biti zabune da li je reč o turističkoj, stambenoj ili tihoj zoni.

Evo gde će biti "tihe zone"

"Krenuli smo u dodatni projekat koji će biti gotov 2021. godine koji će nam da ti tehničke podatke koje ugostiteljski obejkat mora da ispuni kako bi mogao da funkcioniše što se tiče nivoa buke u tom delu. Kada se svi ovi zakoni usaglase, onda će se moći reagovati u realnom vremenu, a ne samo kada se sugrađani žale, nećemo morati da čeamo njihove žalbe", napominje Vilotijevićeva.

Tiha zona, kao što je Avala, Bojčinska šuma ili Zvezdarska šuma, trebala bi da ima nivo buke vrednosti od 40 decibela. Propisi za stambenu zonu su 60 tokom dana, a 50 decibela tokom noći.

Donošenjem propisa i usklađivanjem zakona biće propisane i kazne za one koji ova pravila ne budu poštovali.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.