KAKO SMO DOŠLI DO OVOG? Nekad su maske prodavali za 120 dinara, a sad idu i po 7 DINARA PO KOMADU! (FOTO)
Zaštitne maske i razlika u cenama danas i pre par meseci, Foto: Profimedia, Printscreen

CENA ZAŠTITNIH MASKI

KAKO SMO DOŠLI DO OVOG? Nekad su maske prodavali za 120 dinara, a sad idu i po 7 DINARA PO KOMADU! (FOTO)

Hirurške maske su pre korona virusa koštale između 7 i 15 dinara po komadu, a sa pojavom epidemije cene su skočile i do 10 puta više

Objavljeno:

Zaštitne maske kao jedan od najboljih štitova odbrane protiv korona virusa postale su deo naše svakodnevnice.

Pre ove pošasti, maske su koštale 20-tak dinara, da bi u martu njihova cena naglo skočila na celih 120 dinara.

One se sada mogu nabaviti u svim apotekama, a osim hirurških maski pojavile su se i epidemiološke, čija je cena veća u odnosu na platnene i jednokratne maske.

S pojavim pandemije korona virusa zavladala je i nestašica jer su ljudi masovno kupovali zaštitnu opremu od Covida19.

Sad maski imamo i više nego dovoljno, ali su cene različite i zavise od toga gde ih kupujete.

Podsetimo, hirurške maske su pre korona virusa imale vrlo simboličnu cenu, ali su im cene skočile i do 10 puta više. Tražnja je tada bila velika, ali, kako bi se reklo "svakog čuda je tri dana dosta", pa i same pomame za maskama. Interesovanje je za kupovinu maski palo, a samim tim počela je da im pada i cena. Takođe, jedan od faktora koji je na to uticao je veliki broj onih sugrađana koji su napravili unosan biznis od maski - najpre su ih šili u domaćinstvima, a oni koji su imali opremu počeli su da ih rade i na veliko.

Naime, u jednoj od većih osnovnih škola u Beogradu dobavljači maski iz Leskovca nude maske po samo sedam dinara na veliko.

Iz pomenute škole rečeno nam je da su dobili ponudu iz firme iz drugog grada da maske kupe po ceni od sedam dinara po komadu, ali je uslov taj da moraju kupiti više od 2.000 komada.

Pojavljivanjem korona virusa maske su bile dosta skuplje, čak i one pamučne i mnogi su to videli kao biznis. Tako su do maske do skoro maske za sve, pa i za njih bile 120 dinara, ali je očito da se situacija menja...

Inače, maske sada mogu da se nađu pored apoteka, na pijacama, kod "Kineza", trafikama, pa čak i u nekim prodavnicama odeće a mogu da se kupe i u pakovanjima od više komada.

Pored toga imamo i ručno pravljenje maske, domaće radinosti koje imaju razne motive na sebi.

Pojavile su se i maske sa filterima, koje uglavnom možete da naručite preko interneta, one traju zauvek a samo se filteri menjaju.

Tržište je već prezasićeno, pa je moguće da su oni koji ne rade na veliko baš usled toga morali da spuste cene.

Zaštitne maske su obavezne u svim zatvoreni prostorima, ali i na otvorenom gde nije moguće održati socijalnu distancu od dva metra na prostoru teritorije cele Srbije i najverovatnije će tako ostati do proleća sledeće godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.