OTIŠLI SMO DO STEFANA NEMANJE DA PROVERIMO KAKO NAPREDUJE SPOMENIK: Ovo smo zatekli (FOTO)
Postavljanje monumentalnog spomenika Stefanu Nemanji, Foto: Emilija Jovanović

biće prelepo

OTIŠLI SMO DO STEFANA NEMANJE DA PROVERIMO KAKO NAPREDUJE SPOMENIK: Ovo smo zatekli (FOTO)

Spomenik Stefanu Nemanji napravljen je od bronze i isečen je u komade kako bi lakše bio dopremljen u Srbiju, gde će ponovo biti sklopljen

Objavljeno:

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji počelo je 15. avgusta. Spomenik je visok čak 23 metra i težak 68 tona, i ulepšavaće Savski trg koji se trenutno rekonstruiše.

Spomenik Stefanu Nemanji napravljen je od bronze i isečen je u komade kako bi lakše bio dopremljen u Srbiju, gde će ponovo biti sklopljen.

Postavljane spomenika je trebalo da počne 4. avgusta ali je odloženo usled epidemije korona virusa.

foto: Emilija Jovanović

Prva četiri kamiona su stigla u Beograd 14 avgusta iz Moskve, a naredna četiri se očekuju do 31. avgusta. Poslednja dva kamiona će biti u Beogradu do 15. septembra - nedavno je izjavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

foto: Emilija Jovanović

Rok za postavljanje monumentaknog spomenika iznosi dva meseca od početka radova. Po planu bi sve trebalo da bude gotovo do 15. oktobra.

Spomenik Stefanu Nemanji je red ruskog vajara Aleksandra Rukavišnikova. Nalaziće se na Savskom trgu, neposredno ispred nekadašnje Glavne železničke stanice koja je simbol prestonice.

foto: Emilija Jovanović

Glavna železnička stanica je zatvore, fasada je restauirana i očekuje se njeno preuređenje u muzej za sada nepoznate namene.

Unutar postamenta spomenika će biti organizovana stalna izložba posvećena Nemanjićima, nedavno je reako predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

1 / 18 Foto: Emilija Jovanović

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.