POSLE DESET GODINA, USVOJENA STUDIJA U SRBIJI KOJA POMAŽE ALERGIČNIMA OD AMBROZIJE! Radi se o sledećem
ambrozija i lek protiv, Foto: Profimedia

konačno

POSLE DESET GODINA, USVOJENA STUDIJA U SRBIJI KOJA POMAŽE ALERGIČNIMA OD AMBROZIJE! Radi se o sledećem

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da je krajem juna na Skupštini Grada Beograda usvojena desetogodišnja studija za suzbijanje ambrozije.

Objavljeno:

Radojičić je naveo da je ove godine rađen monitoring na 2.000 hektara, što je šest puta veća površina u odnosu na prethodnu godinu.

Ambrozija je uništena na oko 500 hektara, od čega je 120 hektara tretirano hemijskim, a ostalo mehaničkim putem.

- Suština strategije je da se svake sledeće godine uništi što veća količina ambrozije, odnosno tretira veća površina zahvaćena ovim korovom. U planu je da u naredne dve godine tretiramo 30 odsto površina obraslih ambrozijom, do 2025. godine da tretiramo 60 odsto, a za deset godina 90 odsto površina. Borba nije laka i sa ovim se bore svuda u svetu i zato je važno da se u tu borbu uključi celo društvo - rekao je on.

Radojičić je naglasio da se tretiraju javne zelene površine o kojima vodi računa komunalno preduzeće Zelenilo – Beograd, ali da postoje i privatni posedi.

- Komunalno preduzeće tretira 3.000 javnih zelenih uređenih površina, dok sa druge strane imamo i neuređene zelene gradske površine kojima se trenutno bavimo. Najveći problem su privatni posedi koji zahtevaju drugačiji tretman tj. više angažovanja samih vlasnika, i to je ono što moramo da unapredimo u narednim godinama. U ovom trenutku možemo reći da ambrozije ima nešto više na Novom Beogradu u odnosu na ostale delove grada i prigradske opštine - poručio je gradonačelnik.

Kako kaže, osim trenutne borbe protiv virusa Covid-19, alergija prouzrokovana ambrozijom dodatno iscrpljuje organizam kod obolelih sa težom kliničkom slikom.

- Važno je da se ljudi koji su alergični ove godine dodatno paze i da se konsultuju sa lekarima u vezi sa doziranjem terapije. Pratićemo kako će se virus korona ponašati uporedo sa alergijom na ambroziju, a posle i sa sezonskim gripom. Sve su to novi izazovi i nadam se da neće biti težih manifestovanja - zaključio je gradonačelnik.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.