OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA OPREMANJE LOKACIJE MAKIŠKO POLJE: Područje je namenjeno i za DEPO BUDUĆEG METROA!
Prijave na konkurs su otvoreni do 17. septembra, Foto: Ilustracija/Espreso.co.rs

ZAINTERESOVANI IMAJU ROK OD 270 DANA

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA OPREMANJE LOKACIJE MAKIŠKO POLJE: Područje je namenjeno i za DEPO BUDUĆEG METROA!

Zaštita naselja, metro stanica i planiranog depoa za metro, od visokih nivoa podzemnih voda svešće se na veštačko izdizanje ugroženih površina...

Objavljeno:

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju objavila je javni poziv za izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje.

Zainteresovani imaju rok od 270 dana da odgovore na zahtev posla, dok su prijave na konkurs otvorene do 17. septembra. Pomenuto područje namenjeno je za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa, kao i za depo budućeg metroa.

Prema navodima iz teksta javnog poziva, predmeti tehničke dokumentacije su izrada idejnog rešenja, projekta za građevinsku dozvolu i projekta za izvođenje atmosferskih kolektora 3 i 4.

- Područje ovog dela karakteriše nizak teren - piše u dokumentaciji. - S obzirom na svoj visinski položaj, odvodnjavanje Makiškog polja obavlja se sistemom kanala, koji su povezani ka postojećoj crpnoj stanici "Makiš", preko koje se sve vode iz glavnog kanala dalje prepumpavaju u reku Savu.

Poljoprivredno zemljište

Deo Makiškog polja, koji je predmet projekta, nalazi se na granici sa srednjom zonom grada između Savske magistrale i ranžirne stanice Makiš. Koristi se uglavnom kao poljoprivredno zemljište sa pretežno intenzivnom ratarskom poljoprivredom. Na delu uz Vodovodsku ulicu nalaze se i infrastrukturni objekti u službi sistema gradskog vodovoda i kanalizacije.

Namera je da se Makiško polje prevede u stambeno-poslovnu zonu, uz postojanje značajnih objekata saobraćajne infrastrukture. Sadašnje poljoprivredno zemljište, a buduću značajnu urbanističku celinu, neophodno je zaštititi od štetnog delovanja površinskih i podzemnih voda.

Prema PDR, na delu Makiškog polja između Ranžirne stanice "Makiš" i Savske magistrale, planirana je izgradnja depoa za metro na kome će biti smešteni pogoni za održavanje i skladištenje rezervnih delova i opreme metro sistema.

Veza sa centrom grada

Okosnicu saobraćaja u ovom delu grada predstavljaju Savska magistrala i saobraćajnica Bore Stankovića. Savska magistrala predstavlja jedan od uvodnih pravaca u grad kojim se naselja sa desne obale reke Save povezuju sa centralnim područjem grada. Ulica Bore Stankovića pripada delu saobraćajnog poteza Kružnog puta na delu od Makiša do Leštana.

- Geotehnički uslovi izgradnje budućih objekata uz prethodno nivelaciono uređenje terena, omogućavaju urbanizaciju i izgradnju na ovom prostoru skoro pod identičnim uslovima kao na Novom Beogradu - stoji u konkursu.

Zaštita naselja, metro stanica i planiranog depoa za metro, od visokih nivoa podzemnih voda svešće se na veštačko izdizanje ugroženih površina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.