BEOGRAĐANKA SE ODMARALA NA TERASI, A ONDA JE USRED BELA DANA UGLEDALA OVO! Sunčica nije verovala šta vidi!
Slepi miš, Foto: FACEBOOK / SCREENSHOT

zalutao

BEOGRAĐANKA SE ODMARALA NA TERASI, A ONDA JE USRED BELA DANA UGLEDALA OVO! Sunčica nije verovala šta vidi!

Iz Instituta preporučuju da ukoliko vidite mladunče ove, inače zakonom zaštićene životinje, pokušate da je vratite u sklonište

Objavljeno:

Nedeljno popodne je uglavnom sinonim za usporeniji ritam jer se većina ljudi tada odmara, a ko ostane kod kuće neće očekivati bilo kakva neobična dešavanja. Tako je mislila i jedna sugrađanka dok joj veliko iznenađenje nije priredio "nezvani gost".

"Eh, ceo dan nisam izašla iz kuće, danas se neće desiti ništa neobično...", navela je kao komentar korisnica Fejsbuka koja je na svom profilu objavila video snimak slepog miša. Ova noćna životinjica se kandžicama kačila za drvo odmah pored zgrade i na taj način se energično kretala, što su pojedini okarakterisali i kao "spajderbet" penjanje, a ceo događaj je izgledao krajnje ludo.

Ipak, korisnik ove društvene mreže koji se nešto bolje razume u navike slepih miševa, pojasnio je da ovako nešto nije ni najmanje neobično.

"Kulira, hvata 'ladovinu i čeka sumrak da krene u lov. Kata i ostali da ne dižu bespotrebnu paniku, sve je u redu. Inače, kad ne lete, što je par sati dnevno, oni se uglavnom kreću upravo ovako, kačeći se kandžicama ili spavaju. Ovaj primerak konkretno je uhranjen i energičan i ponaša se baš kako bi jedan slepi miš trebalo da se ponaša", stoji u komentaru.

Iako je bio u blizini, te ga je korisnica Fejsbuka snimila sa terase komentarišući da "sedenje na terasi nikad više neće biti isto", u Beogradu nije redak slučaj da slepi miševi zalutaju i unutar nečijeg stana.

Ako vam ova noćna životinja uleti u kuću, najbitnije je da ne paničite, a najbolje što možete da uradite je da ugasite svetlo, ostavite otvoren prozor ili vrata, a slepi miš će u većini slučajeva brzo naći put i izleteti napolje. Mahanje predmetima u cilju da ga uputite ka otvorenom prozoru imaće kontraefekat. Ako se, pak, desi da se primiri negde na podu ili zakači na zavesu ili komad nameštaja, uhvatite ga nekom krpom i izbacite napolje.

"Bezopasne i miroljubive životinje"

Slepih miševa ima svuda oko nas i na njih možete naleteti u bilo kom delu Beograda, a najčešće u neposrednoj blizini zgrade ili kuće. Urbanu sredinu naseljava nekoliko vrsta ove životinje koji su se prilagodili na život sa čovekom. Njihova skloništa su najčešće tavani, pukotine u fasadi, prostor između crepova ili betonskih blokova na zgradama, pa čak i kutije od roletni.

Kako je pre nekoliko godina objasnila Ivana Budinski, istraživač saradnik na Institutu za biološka istraživanja "Siniša Stanković", slepi miševi su bezopasne i miroljubive životinje koje vas neće dirati ako se ne osećaju ugroženo, a da mladunci još uvek nemaju ni zube kojima bi potencijalno mogli da vas ujedu.

Iz Instituta preporučuju da ukoliko vidite mladunče ove, inače zakonom zaštićene životinje, pokušate da je vratite u sklonište. Svesni toga da je to u većini slučajeva nemoguće, zbog nedostupnosti skloništa, predlažu i drugu opciju - stavite mladunče u sumrak na neko izdignuto mesto u neposrednoj blizini skloništa.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.