DOBRO OBAVEŠTENJE ZA SVE KOJI NE PODNOSE KRVOPIJE! Od sutra intenzivniji udar na komarce
Zaprašivanje komaraca, Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

beograd

DOBRO OBAVEŠTENJE ZA SVE KOJI NE PODNOSE KRVOPIJE! Od sutra intenzivniji udar na komarce

Ovo je jedini način da se smanji mogućnost pojavljivanja komaraca zaraženih groznicom virusa Zapadnog Nila

Objavljeno: 10.08.2020. 23:44h

Zbog blagog porasta broja komaraca na nekoliko lokacija u Beogradu, sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP “Gradska čistoća” od sutra kreće sa intezivnijim merama suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje i reka, a 13. i 14. avgusta ponovo će biti angažovana avijacija za sprovođenje mera iz vazduha.

Direktor tog preduzeća Marko Popadić kaže da je intezivno sprovođenje mera jedini način da se smanji mogućnost pojavljivanja komaraca zaraženih groznicom virusa Zapadnog Nila.

“Iako do sada nismo registrovali zaražene komarce, situacija može svakog dana da se promeni, zbog čega se ne opuštamo i svakodnevno sprovodimo sve neophodne mere. Od sutra, mere će biti još intezivnije, jer smo uprkos kašnjenju isporuke 18 novih uređaja koji treba da stignu iz Koreje, uspeli da obezbedimo deset uređaja, koji će nam služiti dok isporuka ne bude završena”, rekao je Popadić.

To, dodao je, znači da će na raspolaganju biti 78 ekipa koje će, u skladu sa potrebama i rezultatima monitoringa, biti angažovane u tri termina predviđena za suzbijanje komaraca sa zemlje i reka.

“Pored toga, u četvrtak i petak, podršku ekipama na zemlji daće i avijacija, kada ćemo mere sprovoditi istovremno sa zemlje i iz vazduha”, rekao je Popadić i objasnio da se uz pomoć avijacije stiže do zelenih površina koje su nepristupačne uređajima sa zemlje i reka.

“Iako smo u prethodnom periodu sprovodili svakodnevne mere suzbijanja, što je rezultiralo značajnim smanjenjem broja komaraca, danas je drugačija situacija i na devet lokacija u Beogradu broj ovih insekata počinje da raste”, rekao je Popadić, navodi se u saopštenju “Gradske čistoće”.

Lokacije na kojima je uočen blagi porast komaraca su, kaže, Kovilovo, Vrbovsko, Dunavac, Preliv, Besni fok, Široka greda, Padinska skela, Zemun Pregrevica i Ušće.

“Iako porast broja komaraca nije zabrinjavajući, još intezivnijim merama pokušaćemo da sprečimo da dođe do ozbiljnijeg porasta broja komaraca. Zato apelujem na pčelare da narednih dana pažljivo prate lokacije i termine kada će se tretman komaraca sprovoditi, jer iako biocidi koje koristimo nisu štetni po ljude i životinje, pčele spadaju u osetljivu grupu insekata, a njih moramo zaštiti u što većoj meri. To možemo samo uz pomoć odgovornih pčelara”, naglasio je Popadić.

U saopštenju se podseća da će večeras, od 19 do 24 sata ekipe preduzeća tretman komaraca sa zemlje i reka sprovoditi na lokacijama: Banjička šuma, SP “Jajinci”, grobljima Centralno, Novo bežanijsko, Zbeg i Lešće, Ritopek, Vinča, Grocka uz Dunav, Ada Ciganlija, Makiš, Ostružnica, Umka, Rucka, nasip od Bloka 45 ka Ostružničkom mostu, Vinogradska, Blok 44, 45, 70 i 70a, Ledine 1, 2 i 3, Surčin 1 i 2, Banjica, Jajinci 1, 2, 3 i 4, Kumodraž selo, Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug 1 i 2.

Sugrađani svakog radnog dana od 7 do 15 sati mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs, dodaje se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.rs/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media