NEMA VIŠE OPOMENA! Od danas strašno OKO SOKOLOVO piše kazne i šalje na adresu BAHATIH VOZAČA!
Završena je proba sistema Sokolovo oko, Foto: Petar Lazović

počinje primena

NEMA VIŠE OPOMENA! Od danas strašno OKO SOKOLOVO piše kazne i šalje na adresu BAHATIH VOZAČA!

Najdrastičnije kazne za fizička lica, od 25.000, izdaju se ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, u žutoj traci, na tramvajskim šinama i na zelenim površinama.

Objavljeno:

Gotovo je sa probnom fazom i upozorenjima, sada kreće - kažnjavanje. Čuveni sistem “Oko sokolovo”, instaliran na 18 “rendž rovera” Komunalne milicije, od ovog ponedeljka će snimati sva nepropisno parkirana vozila i automatski “pisati” kazne.

Dakle, dobro razmislite pre nego što odlučite da “na minut” ostavite vaše vozilo na ulici, na šinama, u žutoj traci, na trotoaru...

Uostalom krenimo redom, evo sve što treba da znate o ”novom gradskom šerifu”.

1. Šta će snimati?

Sistem “Oko sokolovo” snimaće nepropisno parkirane automobile na saobraćajnicama, u žutim trakama, na tramvajskim šinama, stajalištima javnog prevoza, pešačkim prelazima, rezervisanim mestima za osobe za invaliditetom, trotoarima...

Dakle, one koji, na primer, ostave vozila na ulici kako bi kupili picu, otišli do prodavnice...

2. Kako funkcioniše sistem?

Sistem “Oko sokolovo” je napravljen tako da snima “apsolutno sve” 360 stepeni oko vozila.

- Kad naš sistem fotografiše vozilo, automatski registruje da li je ono regularno parkirano ili nepropisno, bahato, na šinama, žutoj traci, zelenoj površini. Kamera u vozilu prepoznaje da li u automobilu sedi vozač ili ne. Ukoliko su u automobilu uključena sva četiri migavca, a vozač sedi u vozilu, neće biti sankcije. Ako vozača nema u vozilu, platiće kaznu - objasnio je Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije.

3. Spisak 93 ulice

Interesantno je da če 18 sajber vozila, koliko ih je nabavljeno u prvom krugu, imati zadatak da nadgledaju 93 najkritičnije ulice. Mahom se radi o saobraćajnicama u centru prestonice, ali i na Novom Beogradu.

Na spisku se, inače, ne nalazi Bulevar maršala Tolbuhina, bivša Goce Delčeva, odnosno popularna “dolina gladnih” u kojoj su svakodnevno od tri trake dve zauzete parkiranim vozilima!

4. Kazne od 5.000 do 25.000

Najdrastičnije kazne za fizička lica, od 25.000, izdaju se ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, u žutoj traci, na tramvajskim šinama i na zelenim površinama.

Najblažu kaznu od 5.000 dinara platiće oni koji se parkiraju na trotoaru a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu.

5. Kazne na kućnu adresu

Nesavesni vozači neće dobijati kaznu na licu mesta, već će za vozilo koje bude fotografisano obaveštenje o nepropisnom parkiranju dobiti vlasnik na kućnu adresu. Onda će on imati priliku da u roku od osam dana Komunalnoj miliciji dostavi podatke o tome ko je upravljao vozilom i, ako to dokaže, onda će prekršajni nalog dobiti osoba koja je upravljala vozilom.

6. Do 2.000 prijava na sat

„Oko sokolovo” će, kako navode nadležni, biti u stanju da registruje od 1.500 do 2.000 prekršaja nepropisnog parkiranja samo u toku jednog sata.

Kako je najavljeno, ona će biti na ulicama 24 časa. I to njih 15 skoro non-stop, a tri “rendž rovera” u rezervi.

7. Da li su moguće mahinacije?

Iako se nadležni hvale kako će sistem biti potpuno autonoman, te da on neće moći da bira koga snima i kažnjava pošto se prekršaji evidentiraju uz pomoć softvera, nije baš tako.

- Sekretarijat za saobraćaj izdaje posebne dozvole određenim službama koje mogu da se zaustavljaju: taksi vozila, dostavna vozila, vozila javnog gradskog prevoza, vozila gradskih službi koje vrše hitne intervencije. Ta vozila biće uneta u sistem i neće biti sankcionisana – objasnio je Ivan Divac, prvi čovek Komunalne milicije.

Međutim, teoretski, mogla bi i privatna vozila da budu ubačena u sistem kako bi bila zaštićena.

8. Cena vozila 29.000 evra

Mnogo buke se diglo zbog odluke da “Oko sokolovo” bude instalirano u prilično skupe “rendž rovere”. Kako su obelodanili nadležni cena vozila iznosila je 29.000 evra (oprema dodatne 4.000).

Međutim, tokom probnog perioda otkrivano je prosečno 1.200 prekršaja na dan. Kada bi se računalo da bude naplaćena minimalna kazna od nekih 40 evra, dolazimo do 50.000 evra na dnevnom nivou! Dakle, ako pojedini Beograđani nastave sa svojim bahatim ponašanjem u saobraćaju sistem bi se isplatio za mesec dana!

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.