Sva crkvena zvona u svetu danas su zvonila za Beograd, a razlog je neverovatan!
Foto: Filip Plavčić

moćno

Sva crkvena zvona u svetu danas su zvonila za Beograd, a razlog je neverovatan!

Znate li kakve veze sa glavnim gradom Srbije imaju zvona koja se u podne oglašavaju na svim hrišćanskim crkvama širom sveta, osim u Americi?
Objavljeno: 22:53h

Više od 110 bitaka vođeno je za Beograd. Danas prestonica Srbije vekovima je bila najveća osmanlijska prepreka ka hrićanskoj Evropi. Posle neuspelog pokušaja turske invazije 1440. sultan Mehmed II je 16 godina kasnije pokrenuo je veliku vojsku sa ciljem da osvoji Smederevo, tada prestonicu srpskog despota Đurađa Brankovića, i Beograd, najznačajnije ugarsko uporište na južnoj granici.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Veliku tursku silu nisu dočekale ujedinjene hrišćanske snage čemu su se mnogi nadali. Čak ni u samoj Ugarskoj nije postignut dogovor o jedinstvenom delovanju. Vojsku koja je branila beogradsko utvrđenje činili su odredi koje je okupio Janoš Hunjadi, nešto trupa koje je poslao despot Đurađ, kao i odredi slabo naoružanih krstaša.

12 zanimljivih činjenica o Beogradu koje sigurno niste znali! (FOTO) (VIDEO)

foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Značajan događaj tokom opsade je razbijanje turske flote na Dunavu 14. jula 1456. godine. Uvidevši da ne mogu da odseku grad od reka, a samim tim i od Ugarske, Turci su se odlučili na žestok juriš koji je izveden 21. jula.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.