Zaštitnik građana: MUP prekršio zakon, nije sproveo preporuke o Savamali!
Foto: Zorana Jevtić

obavestio javnost

Zaštitnik građana: MUP prekršio zakon, nije sproveo preporuke o Savamali!

Zaštitnik je od MUP-a i Policije preporukama tražio da utvrde ko je i po čijem nalogu rušio objekte i maltretirao građane pod fantomkama
Objavljeno: 15:53h

Zaštitnik građana obavestio je danas javnost da "Ministarstvo unutrašnjih poslova nije u ostavljenom, zakonom propisanom roku, postupilo po preporukama ovog kontrolnog organa u vezi nasilja nad građanima i nezakonitog rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala pre skoro tri meseca, niti ga obavestilo o razlogu zbog kojih to nije učinilo, čime je prekršilo zakon".

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

- Zaštitnik građana je u postupku kontrole po pritužbama građana utvrdio ozbiljne propuste u zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova - Direkcije policije i dao zvanične preporuke kako da ih taj organ otkloni - stoji u saopštenju Zaštitnika građana.

foto: Twiter / Saša Janković

- Zaštitnik je od MUP-a i Policije preporukama tražio da utvrde ko je i po čijem nalogu rušio objekte i maltretirao građane pod fantomkama, ko je unutar policijske službe sabotirao rad Policije te noći, kao i da protiv počinilaca iniciraju odgovarajuće krivične, prekršajne i disciplinske postupke.

Mega ekskluziva: Intervju s fantomom koji je rušio kuće u Savamali! (VIDEO)

Zaštitnik dalje navodi da je za to ostavio rok od čak dva meseca, iako je najkraći rok koji po zakonu može da ostavi 15 dana. Rok od dva meseca je istekao, a Ministarstvo unutrašnjih poslova preporuke niti je sprovelo, niti je Zaštitnika građana obavestilo o razlozima zbog kojih to nije učinilo, što je po izričitoj odredbi čl. 31 Zakona o Zaštitniku građana bilo dužno da uradi.

foto: Zorana Jevtić

Zakon propisuje i da, kada organ vlasti ne izvrši preporuke, Zaštitnik građana o tome može da obavesti javnost, Skupštinu i Vladu, a može i da preporuči utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji rukovodi organom uprave - zaključuje se u saopštenju.

Izađiii, Maliii! Goreo plato ispred Skupštine grada, građani toalet papirom gađali gradonačelnika! (VIDEO)

Da podsetimo, u noći 25. aprila tri bagera su srušila objekte u privatnom vlasništvu u Savamali, na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice – odmah pored gradilišta budućeg "Beograda na vodi". Dok su bageri bespravno rušili oko 1000 kvadrata zgrada, tridesetak osoba sa fantomkama i naoružanih palicama obezbeđivalo je teren da ovu operaciju niko ne ugrozi.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.