KOMPJUTER VAM PIŠE KAZNU, A POŠTAR URUČUJE! Ovako će tačno funkcionisati novi sistem kontrole parkinga u Beogradu!
Kazne za parkiranje, Foto: Petar Lazović, Ilustracija

neobično

KOMPJUTER VAM PIŠE KAZNU, A POŠTAR URUČUJE! Ovako će tačno funkcionisati novi sistem kontrole parkinga u Beogradu!

Sistem je u stanju da za jedan sat očita više stotina registarskih tablica, a prikupljene podatke šalje SMS centru na proveru

Objavljeno:

Kako ćete ubuduće znati da li ste kažnjeni zbog neporopisnog prakiranja... Kada otvorite poštansko sanduče!Novom odlukom gradskih vlasti kazne za nepropisno parkiranje u Beogradu više neće biti ostavljane zadenute za brisače automobila, niti će to više biti posao radnika Parking servisa. To će ubuduće biti u posao posebnih uređaja, odnosno vozila u koje su uređaji instalirani, koji će vršiti elektronsko očitavanje tablica svih automobila pored kojih prođu, putem video nadzora.

A kada sistem očita tablicu (nepropisno) parkiranog automobila, vrši se automatska provera da li je vozač platio parkiranje. Ukoliko je automobil nepropisno parkiran ili parkiranje nije plaćeno, sistem po izvršenoj proveri, sam "piše kaznu" vlasniku vozila, koja mu se potom šalje na kućnu adresu.

Računarski sistem ScanAuto, proizvod holandske kompanije ScanaCar, postavlja se na vozilo koje kontroliše parkirana vozila, tako što skenirajući položaj njihovog parkiranja snima i analizira brojeve registarskih tablica, povezuje ih sa zonom naplate,GPS lokacijom i trenutnim vremnom.

Sistem je u stanju da za jedan sat očita više stotina registarskih tablica, a prikupljene podatke šalje SMS centru na proveru. Ukoliko, kojim slučajem, ne uspe da očita tablicu vozila, softver signalizira da je tablica na datoj lokaciji neočitana, kako bi kontrolor izašao iz vozila i ručno očitao podatke.

Kada je ceo proces završen i sistem dobije potvrdu da je određeno vozilo nepropisno parkirano ili parkiranje nije plaćeno, kazna se vlasniku šalje na kućnu adresu. A osim u poštanskom sandučetu, vozači će i na sajtu Parking servisa moći da provere da li su kažnjeni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.