PITALI SMO BEOGRAĐANE KO JE GENERAL PO KOJEM OD PRE PAR DANA ULICA U BG NOSI IME: Jedan gospodin nas je IZNENADIO!
Espreso Anketa, Foto: Printscreen

espreso anketa

PITALI SMO BEOGRAĐANE KO JE GENERAL PO KOJEM OD PRE PAR DANA ULICA U BG NOSI IME: Jedan gospodin nas je IZNENADIO!

Oišli smo na lice mesta i pitali građane Beograda ko je bio Pjeron de Mondezir

Objavljeno:

Deo Ulice Tadeuša Košćuška, od Pariske do Cara Dušana, od juče nosi novo ime. Ulica Pjerona de Mondezira. Ovaj francuski general je u Prvom svetskom ratu bio na čelu operacije spasavanja naših snaga ka Krfu. Uprkos brojnim zaslugama, ratni heroj nije dobro poznat srpskoj javnosti.

Kako bismo proverili koliko su Beograđani upućeni u njegov lik i delo, otišli smo na lice mesta i pitali ih da li znaju ko je bio Pjeron de Mondezir.

Većina njih nije mogla da nam da potvrdan odgovor.

Iako većina sugrađana nije znala ko je bio Pjeron de Mondezir, jedan gospodin nas je iznenadio svojim poznavanjem istorije. Kakve odgovore su nam sve stanovnici prestonice dali, pogledajte u anketi.

Osim toga, moglo se zaključiti da su pojedini žitelji ovog dela grada vidno nezadovoljni promenom naziva ulice. Osim toga što su navikli na staro ime, smeta im i to što će adresu morati da menjaju i u ličnoj karti.

Predlog o izmeni naziva čuvene beogradske ulice usvojen je prošlog leta u Skupštini Grada Beograda, no Beograđani nisu bili obavešteni o tome.

Žan Frederik Lucein Piaron de Mondezir, kako mu glasi pravo ime, rođen je 13. decembra u Rusiji. Operacije na tlu latinske Amerike, donele su mu ime i ugled u francuskoj vojsci. Nalazio se na čelu operacije spasavnja naših snaga ka Krfu.

Zbog svojih zasluga on je od kralja Aleksandra dobio tri ordena u rasponu od 1916 do 1930 godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Bojana Đurović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.