Bila je kafana, banka, bunker, državna institucija, ali ime niko nije smeo da joj menja! Otkud Albanija u srcu Beograda?
Foto: Facebook

istorija bg arhitekture

Bila je kafana, banka, bunker, državna institucija, ali ime niko nije smeo da joj menja! Otkud Albanija u srcu Beograda?

Na tom mestu nekada je bila kafana, pa je nikla palata, koja je tada bila i najviša zgrada u međuratnom dobu
Objavljeno: 22:45h

Ljigava masa od blata, organskih materija i raznih tečnosti prekrivale su pod kafane. I pored lošeg stanja u kome se kafana nalazila, ona je predstavljala omiljeno mesto starih Beograđana, većina je svraćala zbog društva, pa im nije smetao njen loš spoljašnji, a ni unutrašnji izled. Jedan od čestih gostiju tada, bio je i Branislav Nušić, koji je, uveren da će kafana zauvek ostati na svom mestu, jednom prilikom zapisao: "Počev od terazijskog čvora, desnom ulicom koja spaja Terazije i Pozorišni trg (Kolarčeva ulica), nastaje niz kafana, od kojih su mnoge već ranije izumrle. Jedino, na vrhu te ulice, postoji i danas, kao trag staroga Beograda, i postojaće, kako izgleda vekovima, kafana 'Albanija', ruglo Beograda, ali eldorado svih zakupaca te kafane. Ne postoji kafana sa manje režije, a više prometa; niti postoji kafana koju posećuje tako raznolika i tako mešovita publika”.

foto: Filip Plavčić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.