BEOGRAD ĆE KRAJEM SEPTEMBRA DOBITI NAJVEĆI SPOMENIK U SVOJOJ ISTORIJI: Ovde će biti STATUA SRPSKOM VLADARU!
Savski trg u početnoj fazi obnove, Foto: Emilija Jovanović

ulepšavanje beograda

BEOGRAD ĆE KRAJEM SEPTEMBRA DOBITI NAJVEĆI SPOMENIK U SVOJOJ ISTORIJI: Ovde će biti STATUA SRPSKOM VLADARU!

Naveo je da će na Savskom trgu biti zasađeno 250 novih stabala i da će oko 4.000 metara kvadratnih biti pod travnatom površinom, dok će saobraćaj ići po obodima rekonstruisanog trga.

Objavljeno:

Savski trg sa spomenikom Stefanu Nemanji trebalo bi da bude završen u drugoj polovini septembra, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Naveo je da je temelj za budući spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu završen i da bi taj spomenik iz Rusije trebalo da pristigne u najskorijem mogućem roku.

Spomenik će, kaže Vesić, biti visine 23 metra, što je visina sedmospratne zgrade zbog čega je, dodaje, i postavljen temelj na šipovima na dubini od petnaest metara.

"To će biti najveći spomenik u Srbiji i na taj način ćemo se odužiti onome ko je osnovao srednjovekovnu srpsku državu", rekao je Vesić i podsetio da je predlog za izgradnju spomenika dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vesić je precizirao da je spomenik trebalo da krene put Beograda krajem marta, ali se to nije desilo zbog epidemije korona virusa.

"Spomenik je završen i očekujemo da se veoma brzo završi protokol između srpskih i ruskih ministarstava kako bi u najkraćem roku bio upućen u Srbiju. Očekuje se dolazak i desetak majstora koji su vrlo vični i retko ih je naći u svetu i koji će, zajedno sa našim radnicima, raditi na postavljanju spomenika", istakao je Vesić gostujući na Pinku, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Rekao da je da su radovi na Savskom trgu u punom jeku, navodeći da se u blizini gradi najveća kanalizaciona crpna stanica u Beogradu, te da se sređuje kompletna podzemna i nadzemna infrastruktura.

Vesić je rekao da je reč o poslu koji se radi jednom u više vekova i koji će ostati vekovima iza nas zbog čega, dodaje, treba da bude urađen temeljno.

"Ne podiže se spomenik osnivaču srpske države svaki dan. Mnogi su pre nas imali priliku da ga podignu, ali je očigledno da je to samo predsedniku Vučiću bilo važno. Ovo je primer poštovanja naše istorije i tradicije, kao i primer pozitivnih promena u Beogradu”, rekao je Vesić.

Naveo je da će na Savskom trgu biti zasađeno 250 novih stabala i da će oko 4.000 metara kvadratnih biti pod travnatom površinom, dok će saobraćaj ići po obodima rekonstruisanog trga.

Vesić je, navodi se u saopštenju, podsetio da od osmog maja funkcioniše automobilski i tramvajski saobraćaj od Karađorđeve prema Nemanjinoj ulici, a da se trenutno se izvode radovi na istom potezu od Nemanjine ka Savskoj ulici.

Završena je rekonstrukcija fasade stare Železničke stanice, gde će se prema najavama Vlade Srbije verovatno nalaziti Muzej Nikole Tesle, rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da će se na mestu nekadašnjih železničkih perona u budućnosti ukrštati prva i druga linija metroa.

"Ovaj deo će zaista postati novi centar grada”, istakao je Vesić i najavio rekonstrukciju fasada oko Savskog trga, kao i iseljenje glavne autobuske stanice do kraja godine.

Naveo je da se punim tempom radi na izgradnji nove autobuske stanice u Bloku 42, te da počinju radovi i na pristupnim saobraćajnicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.