STUPILE NA SNAGU IZMENE ODLUKE: Za proširenje bašti kafića i restorana treba i dozvola komšije
ilustracija, Foto: Ilustracija/Aleksandar Jovanović Cile

izglasano

STUPILE NA SNAGU IZMENE ODLUKE: Za proširenje bašti kafića i restorana treba i dozvola komšije

Papiri se šalju u opštinu na čijoj se teritoriji nalazi objekat

Objavljeno:

Izmenama odluke o postavljanju bašta ugostiteljskih objekata u prestonici, koje je usvojilo Gradsko veće, a koje je od juče zvanično na snazi, vlasnici ugostiteljskih objekata ubuduće će opštinama moći da podnesu zahteve za proširenje. Pošto su zbog distance od dva metra između stolova, kafići i restorani izgubili na kapacitetu, uz saglasnost vlasnika parcele na koju bi da razmaknu inventar, dobili su mogućnost da nadoknade gubitak.

Prema dosadašnjoj odluci, svi ugostitelji su svoje bašte mogli da prošire samo na površinu ispred zgrade u kojoj se ugostiteljski objekat nalazi, dok su mogućnost da razbaškare stolove i stolice na prostor ispred susedne zgrade imali samo ukoliko je površina bašte bila uža od tri metra. Ovim izmenama, koje je Veće usvojilo 6. maja, bez obzira na veličinu prostora, zahtev mogu da podnesu svi. Na taj način proširiće se za onoliko koliko su prostora izgubili zbog neophodne distance.

- Bašte se mogu proširiti na okolnu površinu ispred susedne zgrade pod uslovom da se pribavi saglasnost vlasnika odnosno korisnika prostora dela zgrade ispred koje se postavlja bašta - navodi se u odluci. - Zahtevi za izdavanje odobrenja za postavljanje koji su podneti ranije a nisu rešeni do stupanja na snagu ove odluke, rešavaće se po odredbama ove.

Kako su nam rekli u Opštini Čukarica, ugostiteljima će biti potreban isti zahtev kao i za postavaljanje, i saglasnost, samo što će morati da naglase da traže proširenje.

Ipak, na ovaj ustupak moći će da računaju samo oni čije bašte nisu rađene po planu.

- Bašte gde su stolovi i stolice tačno po planu, poput Cvetnog trga, neće imati tu mogućnost. Ostali će moći ako im dozvole vlasnici parcele - kažu u GO Vračar.

POŠTOVANjE MERA

IAKO su mere pod kojima mogu da rade ugostiteljski objekti striktne, u mnogim kafićima i restoranima može se videti da se one ne poštuju. Stolovi i stolice na udarnijim mestima u većini slučajeva jesu razmaknute, dok su u sporednim ulicama bašte uglavnom po starom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.