BG ZOO VRT JE ZATVOREN ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA: Poznato je kakva je tamo sad situacija
U Beo zoo vrtu životinje zdrave, Foto: Espreso.co.rs

dobre vesti iz rta dobre nade

BG ZOO VRT JE ZATVOREN ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA: Poznato je kakva je tamo sad situacija

Do sada je u zoološkim vrtovima u svetu ispitano više od 4.000 životinja i za sada postoji samo pet registrovanih slučajeva korone

Objavljeno:

Zoološki vrt u Beogradu je zatvoren za posetioce zbog pandemije korana virusa, ali su, po rečima biologa Kristijana Ovarija, sve životinje zdrave, a ima čak i prinova.

Do sada je u zoološkim vrtovima u svetu ispitano više od 4.000 životinja i za sada postoji samo pet registrovanih slučajeva korone, a kako kaže Ovari, svuda je priča identična, odnosno COVID-19 je prešao sa čoveka na životinje.

"Situacija sa zdravljem životinja kod nas je normalna, nemamo nikakve simptome bolesti, što je veoma dobro. Ovi virusi su dosta specifični i imaju određene mehanizme kako napadaju čelije. Domačin COVID-19 je definitivno čovek. Treba biti na oprezu kada je zaštita životinja u pitanju, jer su virusi podložni mutacijama. Mi ne možemo da znamo šta nosi budućnost, ali možemo da povećamo mere bezbednosti", objašnjava biolog i dodaje da su u Beo zoo vrtu povećali mere predostrožnosti i dezinfekcije.

Potrebne su mere prilikom ulazaka i izlazaka kod životinja i samo određene osobe mogu o njima da brinu.

Prema njegovim rečima, život nije stao u zoološkom vrtu, pa su tako još koze, guske i patke na svet donele mlade.

"Svake godine rode dolaze kod nas i lepa je vest da su dve ovde svile gnezdo. Mama guska je takođe na svet donela svoje prvo malo gušče, a i patke su nam podarile pačiće. Definitnivno, sa posetiocima ili bez, život u Beo zoo vrtu nije stao", istakao je Ovari.

Trenutno imaju oko 250 životinjskih vrsta i preko hiljadu jedinki i što se tiče hrane, navodi Ovari, dobro su snabdeveni.

"Uvek smo snabdeveni za dva meseca unapred i jedini problem je sa voćem i povrćem. To ne možemo da lagerujemo kao seno i zrnevlje, ili da zamrznemo kao meso. Tu smo uvek zainteresovani za neku pomoć", poručio je Ovari.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.