KOLIKO ISPROSIM DO POLICIJSKOG ČASA, TOLIKO IMAM DA JEDEM! Pitali smo beskućnike gde odlaze kad je policijski čas
Beskućnici / Ilustracija, Foto: Petar Lazović, AP/Victor R Caivano, Privatna arhiva

NA MARGINI DRUŠTVA

KOLIKO ISPROSIM DO POLICIJSKOG ČASA, TOLIKO IMAM DA JEDEM! Pitali smo beskućnike gde odlaze kad je policijski čas

Zašto se o ovom pitanju ćuti?

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Beskućnike svakodnevno viđamo na ulicama Beograda, po gradskom prevozu, podzemnim prolazima, hodnicima zgrada i parkovima. Međutim, od kada je proglašeno vanredno stanje, a ujedno i uveden policijski čas, istraživali smo kuda odlaze beskućnici i kome se obraćaju za pomoć!

Nezvanično, u Beogradu ima između hiljadu do dve hiljade beskućnika. Oni imaju pravo na ličnu kartu uprkos tome što nemaju stalno prebivalište, a to pravo ostvaruju preko opštinskih centara za socijalni rad.

Beskućnici, ilustracija
Beskućnici, ilustracijafoto: Beta

Ipak, većina njih nije ni registrovana u sistemu jer nisu tražili pomoć od države koja im po zakonu pripada, a ukoliko se registuju imaju pravo na jednokratnu pomoć, zatim, interventnu pomoć, obrok u narodnim kuhinjami i pravo na participaciju u ustanovama socijalne zaštite.

Inače, najveći broj njih preživljava tako što sakupljaju sekundarne sirovine zatim prose po ulicama ili prolazima u gradu.

Vođeni time, krenuli smo da istražujemo kako se beskućnici snalaze tokom trajanja vanrednog stanja, a istovremeno i policijskog časa.

Prolaz u centru grada je mnogim beskućnicima dom
Prolaz u centru grada je mnogim beskućnicima domfoto: Privatna arhiva

Ne znam kako je za vreme vanrednog stanja u prihvatilištima za beskućnike jer ne odlazim više tamo. Pravila su jako rigorozna i stroga, traže potvrdu koja se teško dobija da bi imali boravak u prihvatilistu i obroke, pa sam odustao od te ideje", počinje priču za Espreso.co.rs, beskućnik R.R.

Kako kaže, za hranu se snalazi tako što prosi u prolazu ispred supermarketa, te mu je to jedini izvor prihoda u toku dana, pa ono novca što sakupi iskoristi da kupi sebi barem jedan obrok.

Uglavnom sam ispred supermarketa ovde u centru grada budući da radnje rade do 15 časova sa onim novcem što mi daju sugrađani u toku dana kupim hranu i to mi je za ceo dan, dakle, što skupim skupio sam", objašnjava R.R.

Prolaz u centru grada
Prolaz u centru grada foto: Privatna arhiva

Međutim, budući da je radnim danima od 17 časova do pet ujutru na snazi policijski čas, pitali smo ga kako funkcioniše u tom vremenskom intervalu i da li je imao probleme sa organima reda tokom trajanja te mere.

Uglavnom mi ovde spavamo u podzemnom prolazu, dobri smo sa policajcima, dozvoljavaju nam da spavamo tu, a kad treba da pijemo vodu puste nas na kratko da izađemo. Jako su korektni. Držimo se svi zajedno", poručuje R.R.

Ipak, nadležni apeluju da se mora pojačati higijena jer vlada pandemija zbog virusa Covid-19, te smo ga upitali, da li ima zdravstvenu knjižicu, na šta je rekao da nema, te nije želeo detaljnije da obrazloži odgovor na postavljeno pitanje.

Beskućnik, ilustracija
Beskućnik, ilustracija foto: AP

Ne, nemam zdravstvenu knjižicu," ukratko je prokomentarisao R.R., a potom otišao.

Podsetimo, naša redakcija je uputila pitanja Sekretarijatu za socijalnu zaštitu kao i Prihvatilištu za stara i odrasla lica u Kumodraškoj ulici u vezi sa problemima beskućnika tokom trajanja vanrednog stanja, a ujedno i policijskog časa.

Međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore na tražena pitanja iz ove dve institucije koje su nadležne za ovu socijalno ugroženu grupu stanovništva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.