BEOGRAD: Zagađenost 417, a ulice skoro PRAZNE!
Ove podatke potvrdili su i zvanični nalazi Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, Foto: Printscreen/http://aqicn.org/

ŠTA SE DEŠAVA?

BEOGRAD: Zagađenost 417, a ulice skoro PRAZNE!

Ove podatke potvrdili su i zvanični nalazi Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje

Objavljeno: 15:30h

Malobrojni Beograđani koji su ovog jutra bili primorani da izađu iz svojih domova mogli su da primete da je, posebno u centru grada, vazduh poprilično zagađen, pa čak i težak za disanje. Ovo su potvrdila sva domaća zvanična merenja, a po sajtu Air Visual Beograd je ovog jutra ubedljivo najzagađeniji grad na planeti!

Indeks zagađenosti na Starom gradu je u 8.00 časova iznosio 417, tačnije koncentracija najprisutnijih i najopasnijih čestica PM10.

foto: Printscreen/http://aqicn.org/

Ovde je reč o veoma visokoj koncentraciji zagađenja, poslednjem, maksimalnom nivou, takozvanoj "ljubičastoj zoni", u kojoj kako stoji u objašnjenju (za koncentracije 300+) "svako može da oseti ozbiljne posledice po zdravlje".

Nešto niže, ali opet veoma visoke koncentracije zagađenja beleže se i na preostalim mernim mestima u prestonici - Novom Beogradu 332 i Mostaru 172 dok je izuzetak Zeleno brdo sa koeficijentom 24, ali samo zato jer se tamo ne meri koncentracija PM10 čestica.

foto: Printscreen/http://aqicn.org/

Ove podatke potvrdili su i zvanični nalazi Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje. Naime, na sajtu Beoeko takođe stoji da je vazduh u Beogradu u 7.00 časova bio jako zagađen, što predstavlja najveću kategoriju zagađenosti.

"Ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije", stoji u zvaničnom upozorenju.

Konačno, skoro identične brojke su i na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. Vazduh je u poslednjoj kategoriji zagađenosti ("jako zagađen") ne samo na Starom gradu, Novom Beogradu, Mostaru, već i na Vračaru, u Obrenovcu, Pančevu, kao i na mernim mestima Novi Sad (Rumenačka), Beočin (Centar), Smederevo (Centar), Bor (Gradski park).

Nadležne službe još se nisu oglasile zbog čega je došlo do ovog zagađenja koje je poprilično neobično s obzirom na veoma smanjen saobraćaj na ulicama, te činjenicu da u Beogradu duva umeren istočni vetar brzinom od tri metra u sekundi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.